Troben un linx ibèric a l’àrea metropolitana de Barcelona

Feia dècades que no se’n veia cap per terres catalanes

El linx que han pogut capturar a l'àrea metropolitana de Barcelona
El linx que han pogut capturar a l'àrea metropolitana de Barcelona | Agents Rurals

El passat dimarts 29 de maig, diversos membres dels Agents Rurals van poder veure i deixar constància amb fotografies d’un exemplar de linx ibèric a l’àrea metropolitana de Barcelona. Feia des de principis del segle XX que no s’havia detectat a Catalunya la presència de cap altre exemplar.

Tal com explica ‘La Vanguardia’, els agents han preferit no detallar la ubicació exacta del linx per tal d’evitar que els curiosos puguin assistir en massa i pertorbin al pobre animal, però sí que han pogut deixar plasmada la seva presència amb fotografies.

Litio és el nom del linx

Després de rebre diversos avisos d’albirament, els agents van desplegar un operatiu de cerca. L’animal ha estat identificat pels tècnics del Servei de Fauna i Flora gràcies al collar emissor que portava el linx, i han necessitat la col·laboració d’altres experts en reintroducció de l’espècie i d’un programa que s’anomena ‘Iberlince’.

Un cop processades les dades que els hi ha transmès l’animal, els tècnics han descobert que es tractava de Litio, un exemplar mascle que va ser alliberat fa tres anys a Portugal. Des d’aleshores, ha dut a terme un munt de viatges que l’han portat per diversos llocs del territori peninsular.

Feia tres anys que havien perdut la pista de l’animal

Litio va néixer l’any 2014 al Centre de cries en captivitat de l’Acebuche, a Huelva. Poc després va ser alliberat, però es van veure obligats a traslladar-lo al Centre de recuperació d’espècies amenaçades de Huelva, a causa dels signes de debilitat que presentava. No va ser fins a l’any 2015 que el van poder alliberar a Portugal, gràcies a la seva completa recuperació.

Malgrat tot, al cap de pocs dies de deixar-lo en llibertat, el senyal de GPS que emetia es va perdre, i no ha sigut fins ara que han pogut tornar-lo a localitzar. Ara com ara la Generalitat s’està plantejant la possibilitat de capturar-lo, ja que el linx es troba «en un emplaçament inadequat per poder garantir la seva seguretat, a prop de diverses infraestructures i nuclis urbans».


Comentaris

envia el comentari