Localitzen 63 projectils de la Guerra Civil en una fàbrica abandonada de l'Hospitalet

S'ha tallat el trànsit a les immediacions del complex durant tres hores

Imatge dels Tedax desenterrant els projectils de la Guerra Civil, 30 d'abril de 2020
Els Tedax han comprovat que els projectils estaven descarregats | ACN

La troballa de 63 obusos de la Guerra Civil als terrenys de l'antiga fàbrica ceràmica Cosme Toda de l'Hospitalet de Llobregat ha obligat aquest dijous a tallar tres hores el trànsit al carrer Batllori fins que efectius dels Tedax han comprovat que els projectils no tenien càrrega explosiva i que no suposaven cap perill.

Un operari de les obres d'urbanització que s'estan fent a la zona ha trobat els dos primers projectils als volts de dos quarts de tres de la tarda i immediatament ha avisat els Mossos d'Esquadra que, al seu torn, han activat els Tedax. Un cop a la zona, els artificiers han descobert enterrats els 61 projectils restants i han comprovat que estaven descarregats.

Fàbrica reconvertida durant la Guerra Civil

La fàbrica Cosme Toda va ser reconvertida per fabricar obusos durant la Guerra Civil i al seu teulat s'hi van instal·lar bateries antiaèries per repel·lir possibles atacs de l'aviació franquista.

Des que es van iniciar les obres d'urbanització a l'antic complex industrial el passat 5 de desembre s'han fet diversos descobriments relacionats amb la Guerra Civil. Al gener, unes excavacions van descobrir un conjunt de túnels i galeries que connectaven els pavellons de la fàbrica i que van obligar a aturar les obres.

Un cop comprovat que els obusos no representaven perill, personal del servei d'arqueologia històrica de l'Ajuntament de l'Hospitalet s'han desplaçat a la fàbrica per inventariar tot el material.


Comentaris

envia el comentari