Cadàver en una camilla

Troben sense vida una noia de 25 anys i el seu bebè a Espanya

El pare va trucar a emergències després de trobar la seva dona i el seu fill inconscients

Una família d'origen argentí i resident a Zaldibar (Guipúscoa) s'ha vist afectada per una fuita de gas. La mare, de 25 anys, i el fill, d'un any i cinc mesos, han mort avui a primera hora del matí. El pare ha estat traslladat a un hospital proper en estat greu, però esrtà fora de perill.

Ha sigut l'home qui ha alertat els serveis d'emergència quan s'ha trobat la dona i el fill inconscients. Ell també tenia símptomes d'intoxicació, així que ha trucat a emergències per a demanar ajuda. Quan els efectius han arribat a l'immoble, la mare i el bebè eren morts.

Aquesta desgràcia ha consternat la gent de Zaldibar, un poble de només mil habitants que hi al sud de la província. L'alcaldessa del municipi, Eztitxu Mugika, ha explicat les circumstàncies del succés. Segons ha revelat, la família feia cinc anys que vivia a Zaldibar.

El pare ha trucat a emergències per a demanar ajuda

Avui, a les 6:25 del matí, un home ha trucat als serveis d'emergència bascos per a demanar ajuda. Estava indisposat i havia trobat la seva dona i el seu fill petit inconscients a casa seva. Els fets s'han produït al número 58 del carrer Santa Fe de Zaldibar, a Guipúscoa.

Un sanitari traient una camilla d'una ambulància
La ràpida actuació no ha pogut evitar la tragèdia | Canva

En arribar a l'habitatge, els serveis d'emergència han trobat l'home amb símptomes greus d'intoxicació. Després de fer-li els primers auxilis, l'han traslladat a un centre hospitalari a prop del poble. I, per desgràcia, no han pogut fer res per la vida de la dona, de 25 anys, i el bebè, d'un amny i cinc mesos.

A l'operatiu hi han participat bombers, agents de l'Ertzaintza i personal sanitari. Després d'atendre el pare, s'ha procedit a l'aixecament dels cadàvers, als quals en breu se'ls practicarà l'autòpsia. Els agents han obert diligències per a investigar els fets.

Consternació al poble

Eztitxu Mugika, l'alcaldessa de Zaldibar, ha explicat a Radio Euskadi que el matrimoni, d'origen argentí, i el seu fill vivien al municipi guipuscoà. La ràpida actuació de SOS Deiak-112 ha aconseguit salvar la vida del pare, però no la de mare i el bebè. Segons ha confirmat el Departament de Seguretat basc, tots dos han mort.

▶️ España llora la muerte de la investigadora Silvia Fernández de Mattos

Hi ha una investigació en marxa, i la principal hipòtesi és que han patit una intoxicació per monòxid de carboni. Una comitiva judicial s'ha desplaçat fins a l'immoble per a coordinar les actuacions d'acord amb el protocol. Mentrestant, el pare es recupera a l'hospital, amb una evolució favorable.

«És un succés molt greu i el poble està en xoc», ha expressat Eztitxu Mugika visiblement afectada. Els investigadors estan treballant per a aclarir el que ha passat en aquest succés luctuós que s'ha endut la vida de dues persones. Malauradament, però, no és un cas aïllat.

El gas de la mort dolça

La mala combustió d'alguns aparells domèstics, unida a una mala ventilació, pot portar desgràcies com la que ha tingut lloc avui a Zaldibar. A Espanya, aquest tipus de successos es produeixen amb relativa freqüència. Per això, les autoritats fan una crida a prendre precaucions, sobretot quan fa més fred.

Una mala combustió dels aparells de calefacció pot donar lloc a fuites de monòxid de carboni, que es coneix com el gas de la mort dolça perquè provoca la mort sense que la persona se n'assabenti. Quan entra als pulmons, aquest gas es trasllada a la sang sense causar símptomes evidents d'intoxicació.

Els afectats es poden notar lleugerament marejats i perden la consciència ràpidament. Moltes de les víctimes mortals del monòxid de carboni perden la vida mentre dormen, sense assabentar-se'n. Així doncs, els experts recomanen revisar periòdicament els aparells i ventilar les estances de la casa on estiguin ubicats.