Fotomuntatge de Marta del Castillo i Miguel Carcaño

La trucada que va fer Miguel Carcaño hores després de la mort de Marta del Castillo

Miguel Carcaño va parlar amb una persona que li va dir com havia d'actuar després de la desaparició de Marta

El documental sobre Marta del Castillo, que es va estrenar a Netflix divendres passat, torna a rescatar un dels successos que més ha commogut la societat espanyola. En aquesta producció audiovisual, tots els indicis continuen apuntant cap a la mateixa direcció. En concret, a Miguel Carcaño, l'assassí de la noia, que compleix condemna a la presó.

Va matar Marta fa dotze anys, i la família de la jove reclama justícia des de llavors.

Sobretot per a trobar el cadàver, el parador del qual només coneixen el reclús i els que el van acompanyar la nit que va assassinar la sevillana. «L'únic que volem és enterrar la Marta», insisteix la seva mare.

Miguel Carcaño torna a quedar al descobert en aquesta docusèrie, que té tres capítols. A més de recordar tot el que va passar aquells dies, l'espectador té la possibilitat de conèixer nous detalls de la investigació.

Per exemple, les trucades que es van intercanviar els acusats durant les hores posteriors al crim de Marta del Castillo. Tant entre ells com amb els seus familiars i advocats.

Tres dies després de l'assassinat, l'únic condemnat rep una trucada del seu germà, Francisco Javier Delgado. Són les 23:16 del 27 de gener de 2009.

Se sent dir a Carcaño: «Avui li ha tocat a la teva cunyada. Per a preguntar-li per tu i per mi, per si jo soc molt dolent i et cobreixo, però bé, res. La pobra no sap res».

Primer pla del personatge
Miguel Carcaño durant un dels judicis que es van fer per l'assassinat de Marta del Castillo | cedida

Feia referència a l'interrogatori que va fer la policia a la parella de Francisco Javier. «Hi ha vegades que m'agradaria ser menys llest, tio, però sabia que seria un merder, això», explica. I recorda al seu germà: «No parlis amb ningú, i encara menys amb periodistes».

Les contradiccions de Miguel Carcaño i altres investigats

El germà de Miguel Carcaño és un dels grans protagonistes del documental, produït per Cuarzo. Va acabar sent absolt al judici pel crim de la jove, però ara ha reaparegut i està disposat a parlar.

A la docusèrie, parla amb la cara oculta en tot moment. Assegura que és innocent i que no sap què va passar aquella nit. Al seu dia, quan va sortit de la presó preventiva, no va dubtar a parlar.

Ho va fer amb Jesús Quintero a 'Los ratones coloraos'. En aquesta entrevista, va assegurar que «si sabés la veritat, l'hauria explicat fa deu mesos». En qualsevol cas, malgrat el convenciment que mostrava, a la docusèrie s'encarreguen de desmuntar les mentides que va dir.

Igual que passa amb la resta d'investigats, Tots acaben caient a la trampa de les contradiccions. Però també de les mentides.

Els pares de Marta del Castillo reunits amb la policia a prop del Riu Guadalquivir
Els pares de Marta segueixen buscant el cos | Europa Press

El dia que tenen lloc els fets, la mare de Marta es posa en contacte amb Samuel. Són les 23:34 del 24 de gener.

Preocupada pel parador de la seva filla, li pregunta si en sap alguna cosa. Ell li respon que «Miguel l'havia deixat a les 00:00 a casa seva».

Encara no havia arribat aquesta hora, cosa que una vegada més demostra que seguien una estratègia de la qual no es mourien. Estava mentint, com també ho va fer davant l'Audiència de Sevilla quan va negar aquesta trucada.

Al documental també es parla de les versions de la Policia Nacional i dels jutges, que han recopilat totes les dades que ha deixat el cas des del principi.

Manifestació a Sevilla pel cas Marta del Castillo
Manifestació a Sevilla pel cas Marta del Castillo | Europa Press

Carcaño, el gran assenyalat

El pare de Marta del Castillo va interposar una denúncia per la desaparició a les 02:00 del dia 25. Unes hores més tard la va ampliar posant Carcaño al punt de mira.

Era l'última persona amb qui havia estat la seva filla. El jove va relatar que l'havia deixat a les 21.35 a escassos metres de casa seva. Tot i això, les investigacions dels agents revelen que a aquesta hora ja era morta.

A mesura que transcorria el temps, anaven canviant de versió, i es contradeien en tot moment. Sobretot pel que fa al parador del cos de la jove. Entre les diferents versions, se la va situar al Guadalquivir, en una finca de Camas o a l'abocador d'Alcalá de Guadaíra.

Sense cap mena de dubte, Miguel Carcaño i la resta d'investigats saben més del que expliquen. La seva estratègia s'ha basat en la distracció, i sempre han intentat mantenir en secret el lloc on es troba el cos de Marta.