El TSJC veu un delicte d’odi en un dels polèmics textos de Torra

No obstant això, l’article va ser publicat l’any 2012 i el delicte ja ha prescrit

Quim Torra, en una imatge d'arxiu
Quim Torra, en una imatge d'arxiu | Junts per Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha pronunciat sobre els polèmics textos que Quim Torra va escriure fa anys i que van tornar a sortir a la llum després el seu nomenament com a president de la Generalitat. El tribunal s'ha manifestat arran d'una denúncia presentada per Vox el passat mes de maig en considerar que podien ser constitutius d'un delicte d'odi.

Segons el TSJC, però, en la majoria d'articles que Vox presentava en la querella no existeix tal delicte i estan emparats en la llibertat d'opinió i expressió. No obstant això, sí que considera que a l'article 'La llengua i les bèsties' podria existir aquest delicte, ja que compara «a les persones residents a Catalunya que no combreguen amb les seves idees i així ho exposen, amb bèsties amb forma humana que ataquen als bons catalans i que es podria combatre en defensa pròpia».

El delicte ha prescrit

El tribunal considera que es tracta d'unes paraules «insultants i ofensives per la dignitat de les persones i susceptibles de generar en esperits acrítics, sentiments d'hostilitat cap al col·lectiu al qual es refereix». No obstant això, aquest article va ser publicat l'any 2012 i la querella va ser presentada el maig del 2018, motiu pel qual el delicte està prescrit.

Així doncs, la Sala civil i penal del TSJC no ha admès la querella de Vox contra Torra per presumptes delictes de rebel·lió, encobriments i incitació a l'odi; refusant els dos primers i al·legant que el tercer ja havia prescrit. «Per violentes o, fins i tot, supremacistes que es consideren les opinions del Sr. Torra, es limiten a reflectir i justificar el conegut ideari compartit per part dels que defensen la independència de Catalunya de la resta d'Espanya», argumenta el TSJC.

En aquest sentit, el tribunal recorda que la Constitució no prohibeix ideologies «per molt extremistes o supremacistes que siguin i, per tant, per rebutjables que puguin considerar-se des de la perspectiva dels valors ètics i dels drets fonamentals i llibertats públiques».

No hi ha delicte de rebel·lió ni d'encobriment

D'altra banda, el TSJC també nega que existeixi un delicte de conspiració per a la rebel·lió o, com a mínim, proves que ho puguin demostrar. Insisteix en el fet que no hi ha cap evidència que es reunís amb altres persones per provocar un alçament públic i violent, ni què això es pugui despendre del seu discurs d'investidura.

A més a més, el tribunal explica que en la querella presentada per Vox tampoc hi ha cap prova que demostri que Torra va ajudar als presumptes autors d'un delicte o la col·laboració que hauria tingut amb Carles Puigdemont perquè «pogués sostreure's a l'acció de la justícia». En aquest punt, recalca «la diferència entre expressions verbals emeses en el marc de l'actuació política com una manifestació de voluntat i les actuacions concretes lícites».


Comentaris

envia el comentari