Torra

El TSJC envia Torra a judici per no retirar els llaços grocs durant la campanya electoral

El president de la Generalitat de Catalunya podria perdre els seus càrrecs durant més d'1 any

El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Ramos ha obert judici oral contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de desobediència o subsidiàriament de denegació d'auxili  per no atendre les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la retirada dels llaços grocs dels edificis públics en campanya electoral.

Després d'haver rebut les peticions de les acusacions –fiscalia i VOX-, el jutge ha decretat l'obertura de judici oral sense adoptar cap mesura cautelar, ja que cap part l'ha demanada. En el seu relat dels fets, Ramos ha utilitzat l'adverbi «presumptament» una desena de vegades després que la defensa de Torra l'hagués intentat recusar en considerar que en el seu escrit anterior prejutjava la culpabilitat del president.

De fet, abans de començar el relat dels fets, el magistrat ha remarcat que no es tracta de cap declaració de culpabilitat, i que Torra manté «incòlume el seu dret a la presumpció d'innocència». «El que no és obstacle per poder afirmar que va portar a terme, presumptament, els següents fets», ha afegit.

«Els llaços grocs són partidistes» i no es poden exhibir per part de les administracions en període electoral 

Llavors ha desgranat les diferents ordres de la Junta Electoral i les actuacions del president de la Generalitat. Ha subratllat, paral·lelament, que els llaços grocs són símbols «considerats propis d'uns partits polítics», per tant «partidistes», i no es poden exhibir per part de les administracions en període electoral «sense infringir greument el seu deure d'objectivitat i neutralitat».

  

Així mateix, Ramos ha explicat que Torra va presentar diversos escrits de reconsideració a la JEC en lloc de complir l'ordre de retirada, posant el Síndic de Greuges pel mig i arribant a substituir el llaç groc per un altre de color blanc amb una franja vermella. En tot el relat, el magistrat ha inclòs contínuament l'adverbi «presumptament». La fiscalia  demana un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per a Torra.

  

També et pot interessar...