Baralla «multitudinària» a la presó de Ponent a Lleida

Segons UGT, l'Administració continua aplicant unes «nefastes polítiques de personal que neguen la realitat de les presons catalanes»

Imatge d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra entrant al Centre Penitenciari de Ponent | LleidaDiari.cat

UGT Presons ha lamentat aquest dijous una baralla multitudinària al centre penitenciari de Ponent, a Lleida. Segons el comunicat emès pel sindicat, després dels greus incidents que es van produir la setmana passada al centre penitenciari de Brians 2, des d'UGT Presons lamenten novament una baralla multitudinària en un centre penitenciari català.

UGT assegura que les estadístiques demostren que, amb caràcter general, a tots els centres penitenciaris catalans estan augmentant les agressions als professionals penitenciaris i els incidents greus protagonitzats per interns. Això es confirma dia rere dia, «com podem veure en aquesta nova baralla multitudinària al centre penitenciari de Ponent, on també han augmentat alarmantment les situacions de risc com baralles i aldarulls».

«Només la immediata actuació de la plantilla va poder evitar que els greus incidents es transformessin en desastre i es va poder reconduir la situació gràcies a l'eficàcia i la professionalitat dels treballadors de servei, amb l'aplicació de mitjans coercitius consistents en l'aïllament provisional de 8 interns», afegeixen.

Segons el sindicat, aquesta situació és «una realitat ineludible»

Davant aquest situació, des d'UGT Presons denuncien que, segons ells, al sistema penitenciari s'està visualitzant l'augment exponencial d'interns de països de l'est d'Europa, «això és una realitat ineludible, i Ponent no n'és pas una excepció». «Aquest augment està afectant d'una manera evident el nostre sistema amb un canvi de perfil d'interns que tenen unes característiques molt marcades relacionades amb la violència, les màfies i l'extorsió. Si a aquest perfil li sumem el desarrelament que pateixen, sense contacte amb la família moltes vegades, i amb pocs o cap ingrés econòmic, tenim el caldo de cultiu perfecte perquè situacions com la viscuda aquesta setmana es reprodueixin sovint», alerten des del sindicat.

Tanmateix, han explicat que des d'UGT Presons porten mesos advertint que s'han de prendre mesures per abordar aquesta problemàtica però, lamenten, en lloc de fer-ho, l'Administració continua aplicant unes «nefastes polítiques de personal consistents a negar la realitat i no dotar del personal necessari els centres penitenciaris, no cobrint el 100% dels centenars de baixes mèdiques que tenim, ni les vacants que es van produint per diferents circumstàncies».

Demanen a l'Administració que «obri els ulls a la realitat»

Per aquest motiu, el sindicat exigeix a l'Administració que obri els ulls a la realitat i es deixi de projectes de futur, ja que sense la col·laboració dels professionals penitenciaris, «els seus somnis mai podran portar-los a terme». «UGT Presons exigim que es doti de personal els centres amb la dotació de personal que marca la RLT i que hi hagi una cobertura total de les baixes. Aquesta situació només pot anar a pitjor si no prenen mesures i evidentment s'agreujarà amb l'arribada del període de vacances», conclouen.


Comentaris

envia el comentari