Primer pla d'Ángela Mérida

Les últimes hores d'Ángela, trobada morta en una claveguera: «va ser el seu fill Ángel

La família i els veïns confirmen les sospites sobre el fill petit adoptiu

«Després de fer footing, una dutxa, i demà dilluns, a començar el dia amb energia. Feliç descans i millor albada». Va ser la publicació d'Ángela en Facebook la nit abans de desaparèixer, el 23 de maig, i aparèixer morta cinquanta dies després en una claveguera a Màlaga.

La policia va detenir com a principal sospitós de la seva mort Ángel, el seu fill menor adoptiu, de 23 anys. La principal hipòtesi és que la va estrangular perquè necessitava diners, a causa de la seva addicció a les drogues. La família d'Ángela Mérida (60 anys) va sospitar des del principi del seu fill petit.

Van trobar el cadàver d'Ángela a vuit metres de profunditat en un clavegueram, en un descampat de Teatinos. Estava cobert amb una funda, amb una corda al voltant del coll i signes externs de violència. La víctima tenia una turbulenta història familiar de maltractaments.

Ángel: el principal sospitós

El Grup d'Homicidis de la Policia Nacional i el Jutjat d'Instrucció número 10 de Màlaga estan al capdavant del cas. Segons el comissari Enrique Barón, tot apunta que va ser assassinada per estrangulament. Va morir, aproximadament, un parell de dies després de la seva desaparició.

Ángela vivia sola en un pis del carrer Carril del Capitán, i era una persona molt activa i molt coneguda al barri. Ha aparegut morta a dos minuts caminant de casa seva. Les sospites es van tancar immediatament sobre el seu fill Ángel, amb qui mantenia una relació difícil.

Ángel vivia amb el seu pare just davant de la seva mare Ángela. Segons Juan, el seu pare va fer fora el seu germà de casa i el jove, amb problemes de drogodependència, va buscar l'ajuda de la seva mare per tenir un sostre on dormir. «Pateix des de sempre un retard maduratiu i mai no ha treballat», explica.

Insults i amenaces cap a la seva mare

Segons la seva versió, des que el seu germà es va traslladar a casa de la seva mare, la convivència va ser sempre un desastre. Hi va haver episodis d'insults i amenaces d'Ángel cap a Ángela i li demanava diners constantment, però ella mai no el va denunciar. El mòbil econòmic sembla, de fet, el mòbil del crim.

La família coincideix en assenyalar que «Ángel ha estat sempre un nen molt conflictiu» i que «els veïns hi han tingut problemes». Les males companyies i les drogues van portar el noi pel mal camí i el seu pare el va fer fora per no complir les normes de casa.

Ángela portava desapareguda des del 23 de maig. Creien que havia fugit per la por que tenia del seu fill Ángel, però la realitat era molt diferent. Juan temia que sa mare no estigués prenent la medicació que necessitava per seguir viva. La realitat és que va morir escanyada unes hores després de perdre's el seu rastre.

Antecedents per maltractaments

Juan està convençut de la culpabilitat del seu germà, una sospita que coincideix amb la de la policia. «No sé com pot haver fet una cosa així a la persona que el va adoptar i li va donar la vida», afirma el fill major. El detingut està esperant prestar declaració i poder donar una mica de llum al cas.

Claveguera
La policia investiga què ha passat en aquest macabre succés. | CatalunyaDiari

Segons ha avançat Nius, la víctima havia estat arrestada el juny del 2018 per maltractaments en l'àmbit familiar. El gener del 2022 va estar també al punt de mira de la justícia per una requisitòria. El 2019 la Policia Local del Racó de la Victòria la van arrestar per circular en direcció contrària i intentar atropellar-los.

En l'entorn de la víctima asseguren que això «es veia venir», i el seu germà havia fet una denúncia el 3 de juny. El germà d'Ángela va traslladar a la policia les sospites de la família sobre Ángel, el fill de la dona. Diversos indicis havien portat a aquestes sospites.

Va llençar les coses de la seva mare a les escombraries

El motiu principal de les sospites va ser la troballa del telèfon mòbil d'Ángela en una casa de camp familiar. Quan van connectar el mòbil a un ordinador, van descobrir que estava buit. A més, van veure el sospitós llençant coses de la seva mare a les escombraries dos dies després de la seva desaparició.

Ho va fer amb ajuda d'altres persones, i de fet, la policia contempla la possibilitat que pogués haver actuat acompanyat. Ángel havia ficat aquestes persones a viure en casa de la seva mare, així ho corroboren els veïns, que segons han explicat, feien molt de soroll.

La hipòtesi de la policia és que Ángel va escanyar la seva mare poc després de la seva desaparició. L'autòpsia permetrà saber més detalls sobre com va morir Àngela. És clar que les seves darreres hores amb vida són fonamentals per resoldre aquest macabre cas de parricidi.