Un metge acusat de deixar cega una pacient a Manresa es defensa de les acusacions

Assegura que res no feia pensar que perdria la vista i que no li va receptar cap tractament perquè ja n'estava prenent un altre per una altra patologia

El metge català acusat de deixar cega una pacient ha assegurat durant el judici que no va cometre cap error. Va afirmar que la pacient ja rebia un tractament amb cortisona per un reumatisme, i que per això la va enviar a casa sense cap altre tractament per la neuropatia òptica isquèmica que creia que patia. Finalment es va saber que la dona, de 89 anys, patia una neuropatia òptica isquèmica artrítica, una variant que sí que provoca la pèrdua de la vista en els dos ulls. La fiscalia creu que «cap altra patologia podria haver provocat la pèrdua total de la visió» en tan poc temps, i defensen que l'acusat no va fer les proves necessàries per al seu diagnòstic i que podrien haver evitat la pèrdua total de visió.

La fiscalia demana dos anys de presó per a l'oftalmòleg de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, qui actualment continua exercint al centre i en una clínica privada de la ciutat i que està acusat d'un delicte de lesions per imprudència greu. Els fets es remunten a finals del 2013, quan una dona, veïna del Berguedà, va acudir al servei d'urgències de l'hospital perquè, de sobte, havia perdut la visió d'un ull.

L'oftalmòleg acusat feia el servei d'urgències a l'hospital i, segons l'escrit del fiscal, després d'una «breu visita i sense fer les exploracions complementàries que eren necessàries, tenint en compte l'estat de la pacient», li va fer un diagnòstic erroni i la va remetre a casa seva sense cap tractament. Una setmana després, la dona va haver de tornar a la clínica Sant Josep de Berga perquè patia ceguera a l'altre ull, i li van diagnosticar la neuropatia òptica isquèmica artrítica, també coneguda com la 'malaltia d'Horton'. A més de presó, l'home també s'enfronta a dos anys d'inhabilitació.

El Ministeri Públic considera que, a causa de la seva actuació «negligent», l'acusat va impedir que es pogués subministrar a la víctima el tractament adequat, fet que li hauria evitat l'afectació a l'altre ull i, per tant, la pèrdua total de la visió de la pacient. Com a conseqüència dels fets, la dona va patir una ceguera bilateral i, secundàriament, un agreujament del procés de demència preexistent, fet que va motivar que fos declarada incapacitada pel jutjat d'instrucció número 1 de Berga i que es nomenés la seva filla com a tutora. Per tot plegat, el fiscal l'acusa d'un delicte de lesions per imprudència greu i li demana dos anys de presó i la inhabilitació durant un període de dos anys. Les filles de la víctima han renunciat a la indemnització que legalment els podria correspondre. 


Comentaris

envia el comentari