Un ramader català mor envestit per un toro a la seva granja a Lugo

Les restes del jove de 31 anys van ser traslladades a Sant Hilari Sacalm, on avui, 23 d’abril, es durà a terme un funeral a l’església del municipi

El ramader gironí Joan Daniel Pagespetit Álvarez, que va morir el passat dijous, 20 d'abril, a Galícia en ser envestit per un toro a la seva granja, serà acomiadat avui diumenge, 23 d'abril, mitjançant una cerimònia religiosa a l'església de Sant Hilari Sacalm. El ramader de 31 anys era originari de la localitat selvatana, que va abandonar fa set anys per traslladar-se a la província de Lugo i dedicar-se a la ramaderia. Després de la cerimònia serà enterrat a Sant Hilari, llar dels seus amics i família. El jove no estava casat ni tenia fills, però tenia una parella estable.

Segons va informar 'La Voz de Galicia', els fets es van produir el dijous al voltant de les 12 del migdia a la granja que el ramader posseïa a Muimenta, al municipi de Cospeito, i on vivia des de feia quatre anys. Joan Daniel Pagespetit es trobava a l'estable preparant els vedells per pasturar quan un toro —l'únic de la granja— el va envestir per darrere i el va colpejar violentament contra la paret. «Passava per aquí i vaig sentir una veu desmaiada i demanant auxili. Em vaig parar a escoltar i vaig sentir "Pepe, crida els meus pares"» relata un veí que va escoltar els crits de dolor i va acudir a ajudar al jove. El veí va explicar que el jove ramader sagnava per la boca i l'oïda però que es trobava conscient. «Vaig sortir corrent a buscar els pares, que estaven netejant una altra quadra i vam trucar a l'ambulància» va detallar.

 

El pare de la víctima, Joan Pagespetit, va relatar que els metegs van trigar mitja hora a arribar i l'ambulància gairbé una hora. «Vaig veure com agonitzava i es moria. Em va dir, "pare, m'ha agafat el toro i m'ha fet molt de mal. Em falta oxigen"», va indicar el pare del jove entre llàgrimes. Joan Pagespetit, que també és originari de Sant Hilari Sacalm, recorda indignat i destroçat el seu fill «Pobra criatura. Ha estat una hora esperant els serveis sanitaris. Hauria mort o no però aquesta tardança no es pot consentir. L'he vist morir amb el cap clar i mal atès; denunciaré el cas».

 

El 061, en relació amb aquesta suposada incidència, va aclarir l'endemà que es va actuar «amb rapidesa». La trucada d'emergències es va rebre a la centraleta a les 12.31 hores i a les 12.50 hores l'ambulància ja era al lloc de l'accident, segons van informar. A més, el 061 va detallar que un metge i una infermera del municipi van arribar a la granja abans que l'ambulància, i que immediatament, es va mobilitzar un helicòpter medicalitzat, tenint en compte la gravetat de les ferides, tot i que finalment va haver de tornar a la base en ser informat que el jove ramader havia mort.


Respecte al toro que va provocar la mort del ramader, responia al nom de Marelo i tenia quatre anys. «El vam criar a Torés. Vam decidir conservar-lo perquè era un vedell de raça blonda i molt bonic», va explicar el pare, que dijous ja arreglava els papers pel sacrifici de l'animal. Després de l'autòpsia, les restes de Joan Daniel Pagespetit Álvarez van ser traslladades el divendres, 21 d'abril, cap a Sant Hilari Sacalm.