IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Una escola de la Seu d'Urgell col·loca càmeres de vigilància a les seves aules

La mesura ha agafat per sorpresa al Departament d'Ensenyament de la Generalitat, que ja ha demanat explicacions al centre

Imatge d'uns alumnes de l'IES Joan Brudieu de la Seu d'Urgell sortint del centre | ACN

L'institut d'educació secundària Joan Brudieu de la Seu d'Urgell, a Lleida, ha instal·lat càmeres de videovigilància en alguna de les seves aules per intentar reduir el nivell de conflictivitat que es registra al centre. La notícia ha agafat per sorpresa al Departament d'Ensenyament de la Generalitat, que ja ha demanat explicacions al centre. Segons alguns responsables del Joan Brudieu, la iniciativa segueix la petició dels docents del centre per dissuadir als alumnes de cometre actes vandàlics que entorpeixin la seva funció com a educadors, i així poder realitzar les seves classes sense distraccions.

Tot i que les càmeres havien d'entrar en funcionament a partir de la pròxima setmana, i unir-se a les càmeres de videovigilància que el centre ja havia instal·lat amb anterioritat a l'exterior de l'edifici, el centre haurà d'esperar que Ensenyament ho permeti després de donar les explicacions necessàries. Segons han explicat des de la Generalitat, el centre no és massa conflictiu i abans d'arribar a aquesta mesura s'han d'esgotar totes les altres vies, L'institut ha de justificar les causes que l'han empès a prendre aquesta mesura, i només s'arribaria a aquesta situació si es tractés d'un cas «molt excepcional», ja que Ensenyament està totalment en contra d'aquesta mesura.

Les càmeres estan instal·lades però no en funcionament perquè encara no s'ha notificat als serveis territorials d'Ensenyament, que són els encarregats de veure si compleixen la normativa, de conèixer l'objectiu concret de la mesura i comprovar si aporta més beneficis que intrusisme i si la proporció de la mesura és l'adequada. La col·locació d'aquestes càmeres també requereix un consens de tots els afectats; professors, alumnes i en cas de ser menors, també dels pares. De tota manera, fonts d'Ensenyament insisteixen que hi ha alguns centres amb càmeres a l'exterior però que no es tracta d'una mesura que es vulgui potenciar. «El que sí que hi ha d'haver als centres són mesures de convivència entre els infants i joves», apunten.

Aquest sistema de vigilància, que des de fa anys funciona a l'exterior del centre, en passadissos i espais comuns, s'ha ampliat a les aules per evitar que es facin malbé materials informàtics i tecnològics. Des de la direcció del centre s'ha detallat que d'ençà que hi ha videovigilància s'han reduït les bretolades i s'han pogut aclarir les causes de baralles o conflictes entre alumnes. En aquest sentit, ha apuntat que «moltes vegades són els alumnes els que demanen la visualització de les càmeres». Tots els dispositius de gravació que hi ha al centre estan indicats amb un cartell perquè els alumnes sàpiguen que se'ls grava en tot moment.

L'IES Joan Brudieu compta amb un sistema de videovigilància que grava l'exterior de l'institut des de fa anys. Es va instal·lar perquè durant els caps de setmana uns brètols trencaven periòdicament els vidres del centre i hi accedien. La mesura dissuasiva va funcionar i ho han anat estenent a altres punts sensibles com a les aules d'informàtica o al laboratori, on es destrossava material, o directament desapareixia.


Comentaris

envia el comentari