Una pistola utilitzada en l'atemptat jihadista de Brussel·les condueix la investigació fins a un arsenal d'armes a Olot

També es van fer escorcolls a Biscaia i Cantàbria

Part de l'arsenal d'armes de guerra que la policia estatal va comissar durant els escorcolls a Biscaia, Cantàbria i Olot | Policia Nacional

Més de 10.000 armes preparades per vendre's al crim organitzat i grups terroristes. La policia estatal ha passat balanç a tot l'arsenal de guerra que va comissar durant l'operació Portu que es va fer aquest gener passat en col·laboració amb l'Europol i que va permetre desmantellar una banda que es dedicava a traficar amb armes. Es van fer cinc arrestos entre Biscaia, Cantàbria i Olot. Ara, la policia ha donat a conèixer el gruix de l'arsenal que es va endur durant les detencions. Hi ha més de 10.000 fusells, metralladores antiaèries, 400 obusos i granades, pistoles, revòlvers i tot de peces per reactivar les armes i permetre que tornessin a detonar. La investigació, que va durar més de dos anys i mig, ha permès desarticular també un taller a Getxo, a Biscaia, on es reactivava l'armament, que després es col·locava al mercat negre.

L'operatiu Portu va esclatar aquest gener amb detencions a Biscaia, Cantàbria i Olot. La investigació que va permetre desmantellar el grup criminal dedicat al tràfic d'armes va començar fa dos anys i mig, arran de l'atemptat contra el museu jueu de Brussel·les. El 24 de maig, un terrorista (d'origen argelí però nacionalitat francesa) va obrir foc contra els qui hi havia al museu i va matar quatre persones.

A partir del seguiment que la policia va fer de les armes, es va poder desmantellar aquest grup criminal que actuava des de l'Estat, i que es dedicava a traficar amb fusells, metralladores, pistoles i altre armament. El grup comprava armes inutilitzades i, posteriorment, les reactivaven i les venien al crim organitzat i a grups terroristes. Es van fer sis registres i es van detenir cinc persones (una de les quals, a Olot). A més, a Getxo la policia hi va descobrir un sofisticat taller on es manipulava i es tornava a reactivar tot l'armament.

Part de l'arsenal d'armes de guerra que la policia estatal va comissar durant els escorcolls a Biscaia, Cantàbria i Olot | Policia Nacional

 

L'arsenal de guerra que es va comissar durant els registres era ingent. Tant, que la policia ha necessitat diverses setmanes per poder-lo inventariar tot. Ara, la policia estatal n'ha donat a conèixer el recompte final. En mans de l'organització, es van trobar més de 9.000 fusells CETME de diferents models, gairebé 1.000 més de les marques Mauser, Bergmann i Beretta, metralladores antiaèries, pistoles (de les marques Star, Llama, Astra i FN) i nombrosos revòlvers.

«Tots disposats per a ser reparats i ser transformats en armes de foc», precisa la policia estatal. Els agents, a més, també van incautar-se de maquinària, estris i nombroses peces per reactivar les armes (com ara canons, candaus, carregadors o peces de retenció). «A més, el dipòsit d'armes també comptava amb gairebé 400 obusos i granades, que van haver de ser retirades pels especialistes del TEDAX-NRBQ», precisa la policia estatal.

«De la mateixa manera es van trobar instruments per modificar els números de sèrie de les armes i material per falsificar-ne la documentació», precisa la nota de premsa que ha enviat el cos. I conclou: «Les característiques de les armes intervingudes, tant pel seu calibre com per la seva capacitat de fer foc automàticament, lligat al fet que es distribuïen amb uns sistemes d'inutilització que feia que fossin fàcilment reactivables, feia que tinguessin una sortida fàcil al mercat negre».


Comentaris

envia el comentari