Unes 2.200 persones amb addiccions a drogues i alcohol han estat ateses pel Projecte Home

La cocaïna i l'alcohol són les addiccions més presents entre els adults

El nombre de persones amb addicions ha crescut | Cedida.

Un total de 2.200 persones amb addiccions a drogues i alcohol han estat ateses pel Projecte Home el 2016, una xifra que suposa un increment del 20% respecte a l'any anterior i la més alta des de la creació de l'entitat el 1995. En roda de premsa, el director de Projecte Home, Oriol Esculies, ha explicat aquest dilluns que la cocaïna i l'alcohol són les addiccions més presents entre els adults, mentre que el cànnabis ho és entre els joves: «La problemàtica persisteix, persevera», ha afegit, i ha lamentat que les addiccions no tenen l'atenció social i política que mereixen.

Ha explicat que l'entitat ha de fer front a l'augment d'usuaris del projecte amb els mateixos recursos econòmics, el que l'ha obligat a haver de paralitzar l'obertura d'un segon centre a la província de Lleida i un primer a Girona —que estava prevista per al 2017—. Esculies ha assegurat que aquest any s'ha viscut un increment entre la població adulta de casos en situació d'exclusió social, que requereixen cobrir necessitats bàsiques com l'alimentació o l'habitatge, que ja suposa un terç dels 2.000 adults atesos, i que l'addicció de l'alcohol segueix pujant, i arriba ja al 42% dels casos quan el 2008 era el 17%.

En el perfil adolescent, Esculies ha remarcat que l'entitat ha atès uns 200 casos, «la punta de l'iceberg», ja que és més complicat que un adolescent i la seva família admetin l'addicció, i que tenen una mitjana de 17,7 anys amb, majoritàriament, baix rendiment acadèmic i conflictes familiars. Esculies ha alertat del consum d'alcohol en joves, assenyalant que el començament del consum entre els atesos per Projecte Home se situa en 13,6 anys, i que un 68% dels joves d'entre 14 i 18 anys reconeix haver consumit alcohol a l'últim mes en les últimes dades del Ministeri de Sanitat.

El director del Projecte Home ha sostingut que no es pot culpabilitzar als joves quan la població adulta consumeix més, ho produeix, ho distribueix i ho publicita: «És una realitat que se'ns ha escapat de les mans», ha sostingut, i ha demanat decisió social i política per combatre la situació. Entre les mesures polítiques ha aplaudit la intenció del Ministeri de Sanitat de «treure del calaix» la possibilitat de regular la publicitat de l'alcohol, ha demanat un augment dels impostos a aquesta matèria com s'ha fet anteriorment amb el tabac, augmentar la prevenció i crear alternatives d'oci saludables, perquè no pot ser que una entrada de cinema costi més que una caixa de cerveses.

Ha assegurat que les entitats seguiran lluitant per combatre les addiccions, tot i que ha exemplificat que són un peó en un tauler d'escacs: «És mal símptoma que una ONG atengui 2.200 persones». Amb l'objectiu de recaptar fons per a les addiccions i conscienciar la societat, l'Auditori de Barcelona albergarà el 8 de gener el 8 de gener el Concert Solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (Jonc), amb un repertori de peces de Bach, Brahms, Haydn o Mozart amb el títol 'Catarsi'. El director de la Jonc, Manel Valdivieso, ha afirmat que per al concert, que té la col·laboració de l'Obra Social La Caixa, han escollida peces de grans compositors per representar musicalment el procés de superació d'una addicció.


Comentaris

envia el comentari