Uralita indemnitzarà catorze afectats del Vallès per exposició a l’amiant

Les instal·lacions de l’empresa a Cerdanyola haurien provocat patologies mortals

Les instal·lacions d'Uralita a Cerdanyola del Vallès van estar obertes entre 1907 i 1997
Les instal·lacions d'Uralita a Cerdanyola del Vallès van estar obertes entre 1907 i 1997 | CatalunyaDiari.cat

L'empresa Uralita SA ha estat condemnada a indemnitzar amb 1,7 milions d'euros a un grup de catorze veïns de Ripollet i Cerdanyola del Vallès per les patologies que haurien provocat l'exposició d'amiant en els treballadors i veïns de les instal·lacions que es van ubicar a Cerdanyola entre l'any 1907 i el 1997.

Segons la sentencia, els afectats serien extreballadors de l'empresa i els seus familiars o els veïns que vivien a «menys de dos quilòmetres de radi» de la fàbrica. Aquestes persones patirien diverses patologies pulmonars per la inhalació de molècules d'amiant, una substància cancerígena, que en alguns casos els hauria provocat la mort.

Morir per rentar la roba de la feina a casa

Un d'aquests tràgics casos és el d'un treballador de l'empresa durant 30 anys. Segons explica 'El Español', durant aquestes tres dècades la dona li rentava la granota de la feina amb la resta de roba de carrer, sense saber que ella mateixa s'estava condemnant a la mort. L'exposició a les partícules d'amiant que portava la roba li va provocar un mesotelioma pleural —un tipus de càncer— que li va provocar la mort l'any 2016. Per la seva banda, ell pateix una fibrosi pulmonar per la qual rep una pensió per incapacitat des del 2008.

Una material potencialment cancerigen

La fàbrica d'Uralita ubicada a Cerdanyola del Vallès es dedicava a la fabricació de fibrociment, un material de construcció compost per ciment i fibres d'amiant. L'any 1977, l'Organització Mundial de la Salut va declarar cancerígena aquesta última substància, però no va ser fins a l'any 2002 que es va deixar d'utilitzar a Espanya després d'una ordre de la Unió Europea.

En aquell moment, la fàbrica de Cerdanyola ja feia cinc anys que havia tancat les seves portes, però les conseqüències de l'exposició a l'amiant continuen apareixent avui en dia, ja que els seus efectes poden trigar a sortir entre 20 i 40 anys. De fet, segons el Ministeri de Sanitat, aquesta localitat vallesana és la que té un major nombre de càncers provocats per l'amiant i cada any se'n detecten una cinquantena de nous.

Operaris treballant amb un sostre d'Uralita
Operaris treballant amb un sostre d'Uralita | Col·legi d'Aparelladors de Barcelona

 

Uralita ja havia rebut diverses advertències

Al llarg dels 90 anys que l'empresa va estar operativa a Cerdanyola, en diferents inspeccions de treball es va alertar a Uralita que incomplia la normativa en matèria de prevenció de riscos i protecció de la salut i se li va demanar que fes els canvis pertinents. Entre aquestes infraccions s'hi trobaven l'absència d'aparell d'extracció localitzada o de sistemes de ventilació eficients i l'incompliment de l'obligatorietat de netejar la roba dels seus treballadors.

Ara, dues dècades després d'haver tancat la fàbrica, el jutjat d'Instrucció de Primera Instància número 5 de Madrid ha obligat a l'empresa a pagar una indemnització d'1,7 milions d'euros a les famílies de catorze veïns de Cerdanyola i Ripollet que van morir per «una falta de diligència de l'empresa». «Uralita no va actuar amb la diligència deguda en ser conegut l'elevat risc de la utilització de l'amiant per la comunitat científica ja des d'abans de mitjans del segle XX», diu la sentència.


Comentaris

envia el comentari