Iñaki Urdangarin pot aconseguir el tercer grau tan sols dos mesos després d’entrar a la presó de Brieva

Si es compleixen una sèrie de requisits, el cunyat del rei Felip VI podria accedir directament a aquest grau

Imagen de Iñaki Urdangarin a las puertas del juzgado.
Imatge d'Iñaki Urdangarin a les portes del jutjat. | Vanitatis
 

Fa només unes hores que el marit de la Infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, ha ingressat a la presó de Brieva, a la província d’Àvila. Així doncs, l’exduc ha decidit entrar a la presó per complir amb la condemna de cinc anys i mig a causa del frau dels fons públics de l’Institut Nóos.

Fa menys d’una setmana, i més concretament el passat dimecres 13 de juny, l’Audiència de Palma de Mallorca li comunicava a Urdangarin que disposava d’un termini de cinc dies per entrar al centre penitenciari que ell mateix escollís. Aquesta elecció és un dret de qualsevol reclús establert per llei.

Podria obtenir la semilliberat en només un parell de mesos

Així doncs, i després de formalitzar-se i fer-se oficial l’empresonament del cunyat del rei, diverses fonts jurídiques han advertit sobre la possibilitat que Iñaki Urdangarin opti en un parell de mesos a la possibilitat d’adquirir el tercer grau penitenciari. O, cosa equivalent, la semillibertat.

Això és així, en part, perquè un cop han transcorregut dos mesos, és obligatori classificar-lo dins d’un grau determinat. Segons apunta ‘El Confidencial’, la lògica portaria a pensar que optés pel segon grau, tot i que si es compleixen una sèrie de requisits, és possible que directament accedeixi al tercer grau.

I què implicaria aquest tercer grau? Doncs el fet de poder sortir cada cap de setmana de la presó, així com el fet de desplaçar-se cada dia entre setmana per motius de treball. En aquests moments, la decisió recau en mans de la Junta de Tractament Penitenciari.

En cas que es complissin les previsions, el primer que caldria seria dur a terme una proposta que resoldria la Secretaria General d’Institucions Penitenciaries, que actualment depèn del Ministeri de l’Interior i que per tant està sota ordres de Fernando Grande-Marlaska.

El fet que sigui el primer delicte que s’imputa a l’acusat, i que no disposi d’antecedents, pot influir de manera directa en la presa de mesures. Altres factors a tenir en compte són el possible risc de reincidència o l’existència d’un entorn laboral i familiar adequat, correcte i estable.

Imagen de archivo del Centro Penitenciario de Brieva.
Imatge d'arxiu del Centre Penitenciari de Brieva. | Cedida
 

 

El marit de la Infanta podrà gaudir de permisos penitenciaris

Però l’accés al segon grau no serà l’únic avantatge del qual podrà gaudir Urdangarin. I és que, un cop complerta una quarta part de la condemna, Urdangarin podrà començar a sol·licitar permisos penitenciaris.

Així doncs, un cop superats els quinze primers mesos com a reclús, el cunyat del rei Felip VI podria gaudir de més sortides. En total suposarien unes 48 jornades a l’any si es trobés en el tercer grau, o bé uns 26 dies si fos destinat al segon grau.

Per altra banda, un cop hagués complert dos terceres parts de la condemna, Iñaki Urdangarin podria gaudir també d’una llibertat condicional anticipada. Això seria, exactament, d’aquí a quatre anys.


Comentaris

envia el comentari