Uns veïns d'uns pisos de protecció oficial de Berga denuncien la manca d'higiene per part d'uns inquilins

A causa de la no-actuació de la Generalitat, demanen urgentment el servei d'un inspector de sanitat

L'habitatge dels denunciats està ple d'escombraries que desprenen males olors. | CatalunyaDiari.cat

Una dona que viu a un bloc de protecció oficial del polígon industrial de Berga, a la comarca del Berguedà, s'ha posat en contacte amb CatalunyaDiari.cat per denunciar la greu situació que està patint. Ella i els altres veïns que habiten l'edifici es veuen obligats a conviure amb una família que, suposadament, els està causant moltes molèsties. Molèsties que, tal com ha informat l'afectada, van des de problemes d'higiene a l'escala fins a l'acumulació d'escombraries a l'ascensor, passant per enfrontaments agressius amb l'home en qüestió. «Fa un any i mig que visc aquí i ja no aguanto més. Els altres veïns des de 2011 que estan denunciant la situació», explica indignada l'afectada. El 23 de gener de 2016 van denunciar la gravetat dels fets al Departament d'Habitatge de la Generalitat de Catalunya, qui controla els habitatges de lloguer social. Segons recorda, els van donar la raó. No obstant això, «no van fer res» per ajudar-los. «Només van enviar unes assistentes que no van servir de res», relata la veïna, que insisteix que el que ells demanen és un inspector de sanitat. 

Tal com es pot veure en les imatges, la família embruta, fins i tot amb excrements, l'escala del bloc. «Merda, escombraries i objectes cremats que llancen per la finestra. És pràcticament impossible trobar-se el vidre del mirall de l'ascensor net», diu desesperada la portaveu de les queixes. A més, segons explica, els veïns han hagut de fer front a l'aparició de paneroles i altres insectes en els seus habitatges, que encara que sigui normal que apareguin en certs espais, a ells els toca conviure-hi diàriament. El passat mes d'abril, la comunitat de veïns del pis, farta i impotent, va enviar un comunicat al Síndic de Greuges, en resposta a la desestimació de la denúncia del 2016, per veure si aconseguien trobar la solució definitiva. Així mateix, l'adjunt general de l'organització, Jaume Saura, va respondre amb una carta: «L'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC) em va informar que, efectivament, la família no compleix amb les normes mínimes de convivència». No obstant això, tot i assegurar que van «advertir a l'inquilí de la possibilitat d'instar actuacions judicials per resoldre el contracte d'arrendament en cas de persistir en la seva voluntat de mantenir la seva conducta incívica», el Síndic de Greuges informa que l'AHC va desestimar la denúncia per una altra raó. Segons explica Saura al document emès, l'agència pública «considera immadur i desproporcionat» el fet d'iniciar accions legals contra la família sense «haver intentat trobar vies alternatives de reconducció menys traumàtiques que el desnonament».

D'altra banda, el responsable recorda que l'Administració «sol·licita la intervenció» del Servei de Mediació a la Ciutadania del Consell Comarcal del Berguedà, els quals aviat «iniciaran sessions individuals de mediació en tots els habitatges de la promoció». De tota manera, els veïns, desesperats, van rebre la carta del Síndic el passat mes d'abril i encara esperen la visita promesa. Així mateix, expressant esgotament i irritació davant del cas, creuen que no poden fer gaire cosa més: «L'única cosa que ens van dir des del Síndic va ser que convoquéssim una reunió per poder arribar a un acord amb el pare de la família, que és el gran culpable de tot el que ha passat. Ens hi neguem, nosaltres no volem cap relació amb aquest individu; volem que es faci alguna cosa ja. No és just que hàgim de viure així i que a més no se'ns doni veu».

Els veïns de la Valldan de Berga han de netejar cada dia el vidre del mirall de l'ascensor. | CatalunyaDiari.cat

 

La quantitat de brutícia que troben a l'escala és immesurable. | CatalunyaDiari.cat
 
 
Els veïns afectats asseguren que la família llença escombraries per la seva finestra. | CatalunyaDiari.cat
 
 
 
A causa de la manca d'higiene, els denunciants troben a les seves habitacions paneroles i altres insectes. | CatalunyaDiari.cat

Comentaris

envia el comentari