Carlos Andrés, víctima del 17-A: «No estic preparat per tornar sol a La Rambla»

Carlos Andrés Valencia va quedar ferit al colze i l'espatlla dreta a causa de la caiguda de part de l'estructura d'un quiosc que va ser colpejat per la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaqoub

Monument a les víctimes de l'atemptat a les Rambles de Barcelona
Monument a les víctimes de l'atemptat de les Rambles de Barcelona | Cedida

 

 

Ara que es compleix el primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, els involuntàriament protagonistes de la trista jornada comencen a parlar sobre les seves vivències d’ara fa un any. És el cas de Carlos Andrés Valencia, un colombià de 38 anys veí de la ciutat comtal, que era a La Rambla en el moment en què Younes Abouyaaqoup la travessava a tota velocitat amb una furgoneta blanca atropellant tothom que es posava al seu davant.  

Carlos afirma que un any després dels atemptats encara «no està preparat per tornar a La Rambla per iniciativa pròpia». I és que el colombià només ha anat al lloc dels fets per participar en un documental, i tot i que participarà en els actes de commemoració i homenatge a les víctimes, no es veu capaç de visitar La Rambla tot sol. 

Baixava des de plaça Catalunya en el moment de l’atemptat

Carlos Andrés caminava per La Rambla, després d'haver sortit al metro de Plaça Catalunya, quan de sobte va haver de llençar-se a dins d'un dels quioscos per evitar el vehicle que conduïa a «una velocitat impressionant» Abouyaaqoup. El colombià va patir ferides al seu colze i espatlla dretes, que el mantenen de baixa laboral, després que «la furgoneta colpegés el quiosc i caigués part de l'estructura».

Imatge de la furgoneta implicada a l'atropellament de La Rambla
Imatge de la furgoneta implicada a l'atropellament de La Rambla | Cedida

 

Per sort, no va quedar atrapat a sota de l'estructura i, després de ser atès pels serveis mèdics, va poder resguardar-se a un establiment pròxim al Mercat de la Boqueria on va quedar tancat amb més persones a causa de les ordres dels Mossos d'Esquadra que volien evitar que un terrorista s'amagués entre els afectats.

Va viure moments de molta tensió i angoixa 

Quan ha volgut rememorar els minuts posteriors a l'atropellament massiu, Carlos Valencia ha descrit l'ambient que es vivia a La Rambla com «un caos». «La gent cridava, plorava, corria d'un costat a l'altre» ha comentat Valencia que ha recordat també que passades unes hores el que es percebia era un sentiment d'angoixa entre la gent. 

Ell mateix ha confessat que encara pateix atacs d'ansietat i té problemes per dormir que fan que continuï rebent atenció psiquiàtrica. En els moments més durs, recorda les seves dues filles que viuen a Colòmbia i confessa que té por «de què en algun moment pugui perdre-les i no tornar-les a veure».

Pendent de ser declarat com a víctima del terrorisme 

Amb l'ajuda del consolat del seu país, va començar els tràmits per demanar la indemnització com a víctima del terrorisme. Durant els tres primers mesos va estar en contacte amb la Generalitat que va seguir el seu cas però actualment encara espera que des del Ministeri de l'Interior li reconeguin la condició de víctima, després que li hagin rebutjat en anteriors demandes.


Comentaris

envia el comentari