IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Qui és Víctor Terradellas?

La trajectòria de l'ex-secretari de Relacions Internacionals de CDC i president de la Fundació CATMón en entredit per la seva detenció

El reusenc Víctor Terradellas, detingut aquest dijous.
El reusenc Víctor Terradellas, detingut aquest dijous. | Arxiu

Amb arrels familiars al Montsant, al petit poble d'Albarca que depèn de Cornudella, Víctor Terradellas neix a Reus el 1962. Ben relacionat amb les estructures tradicionals de la vella CDC a Reus, és nebot polític del que va ser conegut botiguer i candidat a l'alcaldia Tomàs Barberà. De caràcter dissolut i certa tendència a tancar bars, Terradellas no va acabar l'educació secundària i, als anys 80, munta un restaurant a la plaça del Castell on ell no hi treballa gaire però sí els seus pares i la seva primera dona amb treball dur i desinteressat. El restaurant esdevé un èxit i li permet establir-se econòmicament. Els ingressos que n'obtindrà més el posterior traspàs del negoci li proporcionen una posició acomodada que li permetrà dedicar-se a altres negocis i interessar-se per la política. Paral·lelament, intenta posicionar-se entre els conservadors de la ciutat.

Als anys 90, es traspassa el restaurant amb un lloguer molt substanciós i amb el que en treu comença a viatjar i a introduir-se en moviments de cooperació internacional. Durant el conflicte armat de l'antiga Iugoslàvia, visita els Balcans amb regularitat i comença a teixir la seva xarxa d'influències, vinculada als cercles filo-israelians catalans. En aquella època, Terradellas es casa amb la seva segona esposa, Judit Aixalà, amb la qual adoptarà un nen bosnià i més tard en tindrà un altre. Aixalà i Terradellas formen un tàndem d'acció política partidista: mentre ell es mou per Barcelona i s'instal·la en un pis cèntric de la capital,a prop del Mercat de Santa Caterina —es fa molt amic de Felip Puig i Oriol Pujol i aconsegueix cert poder en aquest sector de l'antiga CDC—, Aixalà controla l'oposició del partit a Reus, sense poder arribar mai a fer ombra a l'oficialisme de la Convergència local. Tot haver-ho intentat conspirant en dues ocasions, una d'elles donant suport en fase primària a Teresa Gomis.

Com que no consolidava el seu pes polític a Reus, opta per aprofitar la seva experiència en relacions internacionals en dos sentits: en l'àmbit empresarial fent negocis no sempre transparents amb l'entorn de Joan Laporta, de qui també és molt amic i, en l'àmbit polític, assolint el secretariat d'exteriors de CDC, plataforma sobre la qual més tard s'establirà la Fundació CATMón. Aquesta fundació, sota la seva presidència i amb l'ajuda del diputat Francesc de Dalmases —la detenció del qual també està prevista—, es dedica a captar subvencions per al desnvolupament a països de l'Amèrica llatina, el Marroc o Bòsnia, a banda d'exercir com a altaveu de la cultura i l'acció exterior catalanes. Ara és investigada per presumpte desviament de fons europeus de cooperació.

  • Detenen el reusenc Víctor Terradellas en la macrooperació anticorrupció d'aquest dijous a Reus

  • Víctor Terradellas posa «la mà al foc» per la Catmón


Comentaris

envia el comentari