IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La vida d'Ángel i la de la seva família, un infern després d'un error mèdic no reconegut a Madrid

El 2010 va ingressar a un centre hospitalari per sinusitis i va sortir amb un 83% de discapacitat reconeguda

Imagen del menor con su madre
Imatge del menor amb la seva mare | ABC

Un jove de 16 anys, Ángel, pateix d'una epilèpsia que dificulta la convivència a casa seva. Els seus pares, Àngel Basilio i Salobrar de Matías, amb prou feines poden controlar al noi, ja que aquest és incapaç d'emetre sons i agredeix amb freqüència. Tot es deu a un diagnòstic clínic: epilèpsia devastadora de la infància d'etiologia desconeguda.

Aquesta és la malaltia que pateix el jove de Madrid i, al seu torn, provoca que els familiars del jove visquin en un infern. «El que li han fet al meu fill és terrorisme», sentencia la seva mare. «Pitjor que això, perquè a les víctimes del terrorisme les compensen. Al meu fill no», afegeix. 

Amb aquestes dures declaracions inicia el relat de la seva vivència al costat de la malaltia del seu fill. Segons informa '20 minuts ', el cas del jove epilèptic és el cúmul d'uns errors hospitalaris que no s'han reconegut. Àngel va ser ingressat el 2010 per una simple sinusitis, però amb el pas del temps -i la dilatació del tractament per contínues prescripcions d'antibiòtics- es transformaria en una anomalia molt més greu.

La història del noi

Ángel va ser atès per una sinusitis que mai es va arribar a resoldre, després de diversos mesos de medicar sense obtenir cap tipus de millora, el petit va començar a perdre la consciència de si mateix. Segons relata la mare: «un matí el nen es va aixecar, es trobava malament i em diu que on són les seves sabates .... i els portava posats». Al cap de poc temps Ángel va ingressar a La Paz, en aquest ingrés també es produirien actuacions incorrectes.

Els pares denuncien l'«ocultació i falsedats» en les proves mèdiques realitzades. A més, segons el citat mitjà, alguns dels experts que van tenir coneixement d'aquest cas han declarat a la seu judicial que «no va percebre la gravetat del cas perquè s'ho van ocultar». Després de quatre mesos que va estar ingressat, Ángel va tornar a casa, però mai va ser el mateix. Li van diagnosticar una discapacitat reconeguda del 83% i una pensió de 440 euros –per la seva banda, Salobrar haver de deixar el treball–.

Segueix matriculat però no assisteix a les classes


Actualment, el cas està sent tramitat pel procediment administratiu de responsabilitat patrimonial. Així s'espera d'arribar a un bon acord amb el Servei Madrileny de Salut (Sermas). Per la seva banda, la Conselleria de Sanitat de Madrid ha mantingut contacte constant amb la família i s'estan estudiant les possibilitats de «solucions alternatives», tot i que aquestes encara no han arribat al petit, que es manté sota les cures intensives de la seva mare.

Per la seva banda el col·legi públic d'educació especial Miguel Hernández (Colmenar Vell) explica que no sap si Ángel podrà assistir al col·legi. La directora del centre va reconèixer que el nen està matriculat, però «no hi ha recursos que abordin la realitat personal» del jove. El citat mitjà explica una altra de les incongruències del cas, a la família d'Ángel li han ofert això: que podria anar a un centre d'acollida, amb gent especialitzada que ho recolliria i el portaria a casa, però a canvi han de renunciar a la pensió que reben.

Finalment des de l'associació de negligències mèdiques El Defensor del Paciente (que coneix el cas) afirmen que en aquesta víctima s'ajunten moltes coses. «No només és l'estat d'Ángel sinó la seva situació de menor d'edat i de no tenir un lloc en el qual tingui l'assistència que mereix i necessita», comenta la presidenta Carmen Flores. I afegeix: «Ángel necessita una rehabilitació per tenir la millor qualitat de vida possible i que ara no té».


Comentaris

envia el comentari