Un reportatge de La Sexta mostra com ha sigut la vida dels membres de 'La Manada' a la presó

L'Audiència de Navarra va decretar la seva llibertat provisional el passat 21 de juny

'La Manada' en los Sanfermines
Imatge d'arxiu de 'La Manada' durant els Sanfermines. | Cedida

Després que l'Audiència de Navarra decretés llibertat provisional pels cinc membres de 'La Manada' —José Ángel Prenda, Alfonso Jesús Cabezuelo, Jesús Escudero, Ángel Boza i Antonio Manuel Guerrero—, ara han sortit a la llum noves informacions sobre com era el dia a dia a la presó dels 5 joves que van violar una jove de 18 anys durant els Sanfermines del 2016. 

Cal recordar que van ser condemnats a nou anys de presó acusats d'un delicte d'abús sexual, però no violació. Una sentència que va provocar molta indignació entre la societat, la qual es va veure obligada a sortir al carrer per demanar una pena de presó justa. 

Una indignació que ha tornat a sorgir amb l'última decisió de l'Audiència de Navarra. I malgrat els seus intents per passar desapercebuts i esquivar la premsa, la veritat és que no poden amagar-se ni ells i el seu passat. 

Imagen de tres componentes de 'La Manada'.
Imatge d'arxiu d'alguns dels membres de 'La Manada'. | Telecinco

 

Les comoditats de 'La Manada' a la presó

Ara,i gràcies al programa de La Sexta 'Expediente Marlasca', s'ha pogut conèixer com han viscut el Prenda, Cabezuelo, Escudero, Boza i Guerrero durant els 714 dies que han estat sota reixes, concretament, des del passat 9 de juliol del 2016 a les presons de Pamplona i d'Alcalá Meco. 

Segons el programa, les rutines d'ambdues presons acostumen a ser bastant similars: a les 8 s'aixecaven i es preparaven per començar un nou dia entre reixes; a les 8.30 era l'hora de l'esmorzar, ja que no dinaven fins a les 13.30 hores. Després de dinar gaudien d'un descans, fins a les 20 hores, que era quan havien de sopar. Una hora després, havien de tornar a les seves cel·les i descansar fins que arribés l'endemà. I així cada dia durant aquests dos anys.

A més, tenien 20 hores de visites a la setmana, així com també 50 minuts setmanals per a poder fer trucades. Així doncs, els seus familiars els visitaven cada dues setmanes, aproximadament. 

Durant les hores lliures, els reclusos de Pamplona —José Ángel Prenda, Alfonso Jesús Cabezuelo y Jesús Escudero– podien gaudir del patí, d'un gimnàs i d'una àrea de frontó. Unes instal·lacions on també hi ha una piscina, tot i que es troba fora de servei a causa de l'alarma social que es va crear quan es va fer pública la seva construcció l'any 2012.

No obstant això, les comoditats dels cinc membres de 'La Manada' no acaben aquí, ja que els condemnats també disposaven de diversos televisors de pantalla planta de 19 polzades a cadascuna de les seves cel·les, així com d'un economat on podien adquirir el que volguessin.

Tanmateix, van poder practicar una de les seves majors aficions: el futbol sala, amb el què es van convertir en els ‘reis del pati’, ja que els seus companys reclusos els van mostrar la seva admiració pels dots futbolístics del Prenda, Cabezuelo i Escudero.  Tot això, unit a la seva «bona actitud», va fer que no tinguessin cap problema per integrar-se amb la resta de presos.

Los 3 miembros de 'La Manada' a su salida del centro penitenciario de Pamplona
Imatge dels 3 membres de 'La Manada' a la seva sortida del centre penitenciari de Pamplona. | CatalunyaDiari.cat

 

Han invertit temps en educació

D'altra banda, sembla que també han aprofitat el temps per millorar certs aspectes de la seva vida. El líder del grup, José Ángel Prenda, ha invertit aquests dos anys en l'aprenentatge del basc i a aprimar 30 quilos –segons el seu advocat, a causa de l'estrès que ha sofert durant aquest temps—.

Per la seva banda, Jesús Escudero ha seguit practicant i exercint la seva professió de perruquer, arribant a estar molt ben valorat per la resta de presos, que van arribar a formar grans cues per poder passar per les mans de l'agressor. ​​​​​​

Ángel Boza no ha estat tan ‘bé’ com la resta dels seus companys. I és que malgrat haver assolit el graduat escolar als seus 26 anys, al cap de pocs mesos d'ingressar a la presó va haver de ser canviat de mòdul a causa d'una pallissa que li va propinar a un pres musulmà que acabava d'ingressar a presó. El motiu pel qual el nou reclús va rebre la pallissa és, si més no, curiós: havia estat acusat d'abús sexual, el mateix delicte pel qual van condemnar prèviament a Boza. 

De fet, Ángel Boza és el membre més nou de ‘La Manada’. Cal recordar que la violació que es va produir aquella nit de Sanfermines era ‘una prova de foc’ d'iniciació si volia formar part del grup d'agressors.

Las fotos que realizaron los agentes para identificar a 'La Manada'
Les imatges que van realitzar els agents per identificar 'La Manada' | Cedida

 

Cabezuelo i Guerrero, expulsats dels cossos policials

Pel que fa a Jesús Cabezuelo i Antonio Manuel Guerrero, que van ser internats a la presó militar d'Alcalá Meco de Madrid, la seva rutina era gairebé igual que la dels seus companys, però amb diverses males notícies pel camí. 

I és que, malgrat seguir cobrant un 75% dels seus sous, tots dos van rebre forts càstigs per la gravetat dels fets que van cometre. I és que mentre Cabezuelo va ser expulsat de la UME res més entrar a presó, i pot ser que fins i tot sigui acomiadat de l'exèrcit de l'aire si es ratifica la sentència, Guerrero va ser suspès de sou i de feina com a Guàrdia Civil. Antonio Manuel Guerrero, el jove de 29 anys també seria expulsat del cos una vegada la sentència sigui ferma.

El guàrdia civil sempre ha defensat la seva suposada innocència, malgrat que la seva involucració i complicitat quedés plasmada en uns vídeos que ells mateixos van registrar. A més, cal recordar que va deixar embarassada  la seva parella durant un bis a bis mentre complia condemna, i que després d'un any del naixement de la seva filla podrà conviure amb ella.

Imágenes de Alfonso Jesús Cabezuelo, el militar de 'La Manada', durante la supuesta agresión sexual a una joven en Pozoblanco
Imatges d'Alfonso Jesús Cabezuelo, el militar de 'La Manada', durant l'agresió sexual a una jove a Pozoblanco | Cedida

 


Comentaris

envia el comentari