YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Una vigilància discreta i no invasiva, l'única via per controlar el violador de la Verneda

Gregorio Cano tornarà al carrer el 3 de maig, només vint anys després de ser condemnat a 150 anys per 24 violacions a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra al lloc dels fets.
Els Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu. | Àlex Folguera.

Els Mossos d'Esquadra vigilaran el violador de la Verneda, Gregorio Cano, des del proper dijous, 3 de maig. Així ho ha ordenat la Fiscalia de Barcelona després de rebre les informacions dels tècnics de Serveis Penitenciaris que constaten que l'home no està rehabilitat i que el risc de reincidència és alt, tal com va avançar CatalunyaDiari.cat. Gregorio Cano sortirà de la presó el pròxim 3 de maig, després de 20 anys entre reixes tot i haver estar condemnat l'any 2000 a 150 anys de presó.

En llibertat i vigilat de lluny

Tot i haver-se pogut provar la seva participació en 24 violacions en diversos districtes de Barcelona els anys 1997 i 1998, sobretot a la Verneda, el Codi Penal espanyol no permet estades a la presó de més de vint anys per delictes com aquests.

Abans de la seva excarceració, els experts de la presó van informar que Cano amb facilitat podria reincidir i ho van posar en coneixement, tal com marca el protocol, de la Fiscalia de Barcelona. La fiscal en cap, després d'analitzar l'expedient del violador de la Verneda, va ordenar als Mossos d'Esquadra que vigilessin a Cano durant el seu retorn al carrer.

Els responsables dels Mossos d'Esquadra van explicar a la Fiscalia quin serà l'operatiu de vigilància que es farà de Gregorio Cano, tal com ha pogut saber CatalunyaDiari.cat. El violador de la Verneda ha notificat quin serà el seu nou domicili, una informació que també s'ha posat en coneixement dels Mossos i que s'ha tingut en compte per activar la vigilància.

El Codi Penal en vigor l'any que va ser condemnat Cano no permet, de manera legal, cap mesura més per controlar violadors que tornen al carrer malgrat haver constatat que no estan rehabilitats. Amb tot, les vigilàncies que faran els Mossos d'Esquadra no podran ser invasives ni es podrà imposar a l'home cap mena de controlador telemàtic.

Protecció a les víctimes

La Fiscalia de Barcelona també oferirà a les víctimes del violador de la Verneda protecció policial durant un mes —després de 30 dies, es revalorarà la situació— tal com marca el protocol de Llei de la víctima del delicte de 2015. Amb tot, però, fonts judicials apunten que normalment les víctimes de violadors en sèrie no tenen un potencial perill de reincidència contra elles. Aquesta protecció de la víctima està més enfocada per casos violència de gènere o quan la persona agredida és propera o coneguda per l'agressor.

Gregorio Cano Beltri, l'home que sortirà en llibertat total a principi de maig.
Gregorio Cano Beltri, l'home que sortirà en llibertat total a principi de maig. | CatalunyaDiari.cat

 

Noves mesures de protecció amb el nou Codi Penal

Si bé l'any 2000, quan va ser condemnat Gregorio Cano, el Codi Penal no permetia cap mena de vigilància posterior a la finalització de la condemna de presó —ni que sigui alliberat només havent complert efectivament 20 anys dels 150 imposats pel jutge—, ara el nou Codi Penal aprovat l'any 2015 sí que inclou la «llibertat vigilada».

Algunes condemnes ja inclouen aquesta vigilància pensada per quan l'agressor surt de la presó. El jutge decreta la condemna i hi suma una quantitat d'anys de «llibertat vigilada», un fet que permet als Mossos d'Esquadra poder monitorar els moviments de la persona condemnada.


Comentaris

envia el comentari