IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els vigilants van veure la granada però van escorcollar una maleta equivocada

La dona va passar pel control a les 7.29 hores i fins passades les 8.00 hores els Mossos no van rebre cap avís

Imatge de la maleta amb la granada de mà falsa que portava la dona a Sants.
Imatge de la maleta amb la granada de mà falsa que portava la dona a Sants. | CatalunyaDiari.cat

Més detalls de la negligència que va generar el caos a l'estació de Sants i a l'estació madrilenya d'Atocha. Segons ha informat Adif, els vigilats de seguretat privada de l'AVE de l'estació de Sants van escorcollar un passatger equivocat que portava diverses maletes després de veure per l'escàner un objecte sospitós que en realitat era una sivella amb forma de granada. I no van trobar la granada. Després van avisar als Mossos, però quan la maleta ja estava anant cap a Madrid. Avui Adif i els Mossos s'han reunit per revisar els protocols de seguretat.

La granada a la maleta equivocada

L'objecte va ser detectat a les 07.29 hores. Mentre els agents de seguretat escorcollaven el passatger equivocat, la propietària de la maleta sospitosa va pujar al tren en direcció a Madrid-Atocha que sortiria a les 7.40 h sense adonar-se de l'alarma que el seu equipatge havia generat. Aquest és el relat dels fets que s'ha aclarit durant la reunió entre els Mossos d'Esquadra, Adif i Renfe que s'ha celebrat al matí, on s'ha constatat que els protocols de treball «funcionen correctament» però que després de situacions com les d'aquest dimecres cal «revisar i actualitzar» les pautes de treball entre els Mossos i els operadors.

No va ser fins a les 8.02 h que els Mossos van rebre la trucada d'Adif i va ser llavors quan es va posar en marxa el dispositiu i tots els protocols que comporten el reforç de la seguretat, l'activació de les unitats especialitzades, com Tedax-NRBQ i ordre públic, i els altres cossos d'emergències, com el SEM i els Bombers de Barcelona. Però poc es podien imaginar que la maleta ja estava passat Lleida. Eren tres quarts de deu i el tren ja estava arribant a Madrid, on la Policia Nacional va desallotjar l'estació d'Atocha per organitzar un dispositiu per recepcionar a la noia i la seva maleta. A l'interior, la més que famosa mitja granada de mà (falsa).

Adif millorarà els protocols de la zona de seguretat

En un comunicat, Adif ha explicat que després de la reunió amb els Mossos s'ha constatat «disfuncions» en l'activació dels protocols de seguretat. I enumera, en aquest sentit, la localització de la viatgera, la visualització de les imatges de les càmeres de seguretat, el decalatge en la transmissió de la informació i els moviments tant d'entrada com de sortida dels trens en el moment dels fets.

Després d'analitzar cronològicament l'incident per esclarir la seqüència de fets i detectar en quins punts cal millorar els procediments de treball, els assistents han determinat que cal «revisar procediments de treball per tal de millorar i augmentar la seguretat dels passatgers». També s'ha decidit treballar per millorar els temps de reacció en casos així, per evitar que es tardi tant a activar els Mossos d'Esquadra, que és encara el dubte que queda. Què va passar en aquells 30 minuts que va passar entre que la maleta amb la granada de mà va passar per l'escànner fins que es va activar la primera patrulla dels Mossos.


Comentaris

envia el comentari