IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'advocada de les víctimes del violador de la Verneda critica el sistema de rehabilitació dels agressors sexuals

Tots els depredadors sexuals en sèrie han sortit de la presó sense rehabilitar, segons María José Varela | Gregorio Cano sortirà de la presó aquest 3 de maig

Imatge del judici contra Gregorio Cano, el violador de la Verneda.
Imatge del judici contra Gregorio Cano, el violador de la Verneda. | CatalunyaDiari.cat

L'advocada de les víctimes del violador de la Verneda, María José Varela, que demà, 3 de maig, quedarà lliure després de 20 anys malgrat el seu alt risc de reincidència, ha advertit avui que tots els violadors múltiples excarcerats a Catalunya no estaven rehabilitats, pel que ha qüestionat la tasca de Serveis Penitenciaris.

L'advocada ha explicat que les víctimes del violador de la Verneda, Gregorio Cano, no afronten ara un risc especial, sinó el mateix que qualsevol altra dona, encara que veuen la seva excarceració amb «neguit i inquietud», ja que estan revivint un procés que no voldrien recordar.

Gregorio Cano sortirà demà de Can Brians 2, la presó on ha complert els 20 anys de condemna que la llei preveu com a màxim, dels 167 que se li van imposar per les 17 agressions sexuals de les quals es va confessar autor, comeses entre febrer de 1997 i maig de 1998 en portals i edificis despoblats de diversos districtes de Barcelona. Va ser detingut per dues agents de paisà de la Policia Nacional que li van parar una trampa.

La Fiscalia ha ordenat als Mossos d'Esquadra que efectuïn una vigilància no invasiva del violador múltiple, seguint el protocol previst per al control dels antics presos considerats com a perillosos, després de rebre informes penitenciaris que alerten que Cano no està rehabilitat i que el seu risc de reincidència és elevat, tal com va avançar CatalunyaDiari.cat.

Crítiques als programes de rehabilitació

Varela, que va exercir l'acusació particular en nom de la majoria de víctimes d'aquest violador en sèrie, ha indicat que l'agressor sexual surt de la presó després de complir els 20 anys de condemna, el màxim que es pot complir actualment a l'Estat, i ha qüestionat la tasca de les presons a la reinserció d'aquest tipus de presos. «Què estan fent a les presons?» pregunta l'advocada, que ha recordat que tots els violadors múltiples excarcerats a Catalunya en complir la seva condemna no estaven rehabilitats.

«O no s'està fent bé (el procés de rehabilitació) o no tenen possibilitat (de rehabilitar-se). Però si una persona compleix la condemna i ha de sortir al carrer, què en farem?», ha indicat l'advocada, que ha emfatitzat que Cano no pot ser sotmès a llibertat vigilada perquè va ser condemnat abans de la reforma del Codi Penal de 2015. Des de llavors sí que els jutges poden acordar una vigilància especial després de complir-se la condemna. A presó Cano ha participat en programes de rehabilitació però no han funcionat.

Les víctimes no ho volen recordar

Segons l'advocada, les víctimes d'aquest violador, que abordava dones en els portals de casa i les agredia sexualment amenaçant-les amb una navalla, no pateixen ara «un risc especial», sinó el de «qualsevol dona».

«És difícil que aquest home vagi a buscar-les a elles. Si torna a violar, serà a la primera que passi per davant quan a ell li doni per fer aquest tipus de conductes delictives», ha apuntat l'advocada. A més, ha indicat que les víctimes de Cano, en saber que quedarà en llibertat, han patit «neguit» i «inquietud», ja que ho han «reviscut tot».

«Han refet la seva vida com han pogut, unes amb més càrrega, altres ho han pogut portar millor, però ara no volen ni sentir parlar d'aquest tema. Fins i tot jo em comunico amb algunes d'elles a través dels seus familiars perquè no volen ni parlar del tema», ha subratllat Varela.


Comentaris

envia el comentari