Vuit detinguts d'una banda criminal especialitzada en el robatori en botigues de Barcelona

Els detinguts, de nacionalitat marroquina i espanyola, han quedat en llibertat amb càrrecs tot i tenir 140 antecedents per robatoris

 

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut vuit persones, ciutadans espanyols i marroquins, que formen part de dos grups criminals que s'havien especialitzat en els robatoris en establiments públics en horari nocturn, fora de les hores d'obertura en diversos punts de l'àrea metropolitana de Barcelona. Als detinguts se'ls imputen onze delictes de robatori en establiments, cinc robatoris de vehicles, falsificació documental i pertinença a grup criminal. Els detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

 

Les investigacions es van iniciar a finals de l'any passat, quan Mossos i Guàrdia Civil van tenir coneixement de l'existència d'aquests grups especialitzats en els robatoris en establiments que estaven actuant principalment a Catalunya, tot i que la part principal del grup tenia fixada la seva residència a Madrid.

 

L'encreuament de dades va permetre als agents dels dos cossos desgranar l'entramat delinqüencial, identificar-ne els membres i establir els seus patrons d'actuació, que eren sempre iguals. Els objectius principals dels grups desarticulats eren establiments de luxe i primeres marques, de telefonia mòbil, joieries i despatxos professionals i sempre actuaven de nit, tal com es pot veure en el vídeo que acompanya aquesta notícia.

Veterans, especialitzats i molt actius

Els grups desmantellats podien arribar a cometre diversos robatoris en un mateix dia. Per desenvolupar l'acció i no ser detectats per la policia, robaven vehicles per als desplaçaments i fins i tot plaques de matrícula, que utilitzaven per col·locar-les als vehicles en el moment que fugien del lloc dels fets.

Tot i que el nucli principal dels delinqüents estava assentat a Madrid, també comptaven amb infraestructura a Catalunya per tal de seleccionar els possibles objectius i donar allotjament al grup quan s'hi desplaçaven per actuar-hi. A més, els establiments objecte dels robatoris eren sotmesos a vigilància prèvia, amb la finalitat de garantir-se d'aquesta forma uns alts beneficis i comprovar les mesures de seguretat a què s'enfrontarien.

 

Un dels detinguts, amb agents de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra.
Un dels detinguts, amb agents de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari.cat

 

Un grup violent

Els investigadors destaquen que els integrants dels grups desarticulats podien arribar a fer ús de la violència en cas que fossin sorpresos, tal com va succeir el mes de desembre en una empresa de roba de Barberà del Vallès, on van ensenyar una arma curta per garantir l'èxit del robatori. No es van haver de lamentar ferits.

 

Lladres de nacionalitat espanyola i marroquina

Un cop els agents van identificar plenament els integrants dels dos grups, es va establir un dispositiu policial conjunt portat a terme en dues fases que va permetre detenir un total de vuit homes, d'edats compreses entre els 23 i els 39, i de nacionalitat espanyola i marroquina. Els detinguts sumen entre tots més de 140 antecedents per diferents delictes contra el patrimoni.

 

En els escorcolls es va intervenir gran quantitat de material per cometre els fets delictius investigats, com ara inhibidors de freqüència, extractors de bombins, rossinyols, claus falses, equips d'oxitall, equips de transmissió útils i elements electrònics per delinquir, a més de localitzar 30.000 euros en efectiu. Després de declarar davant del jutge, els vuit detinguts han tornat a quedar en llibertat amb càrrecs a l'espera de judici.Comentaris

envia el comentari