Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Wilmer y Nancy, el matrimoni mort a Llíria

Wilmer i Nancy, el matrimoni valencià trobat mort a casa seva: els seus últims moments

Els seus fills, que van trobar els cadàvers, relaten les últimes hores amb vida dels pares

Wilmer Solano (56 anys) i Nancy Edith Riofrío (55 anys) no van anar a treballar dilluns al matí. La seva filla Briggithe, estranyada, va anar amb el seu germà a la casa de camp dels seus pares a Llíria (València). Els van trobar morts a terra en una habitació tancada i sense ventilació.

Als peus del llit hi havia un braser combustible i una forta olor de fum envaïa tota la cambra. La principal hipòtesi és que la mala combustió del braser va convertir l'habitació tancada en una trampa mortal. Tot indica que Wilmer es va despertar abans de morir i va tractar de salvar la seva dona.

La tragèdia trenca cruelment els somnis d'aquesta parella que va arribar de l'Equador fa més de vint anys fugint de la crisi. La seva última voluntat era ser enterrats amb els seus pares a l'Equador. Els seus fills ara lluiten per fer front a la repatriació dels cadàvers, que els podria costar uns 10.000 €.

No van anar a treballar

Wilmer i Nancy estaven acostumats a treballar de valent per tirar la seva família endavant. Van arribar a Espanya fugint de la crisi econòmica que va castigar l'Equador el 1998. Wilmer, llicenciat en Medicina, va començar a treballar de mecànic, mentre que la seva dona Nancy es guanyava la vida netejant cases.

Dos agents de la Guàrdia Civil al costat d'una casa de camp
La Guàrdia Civil ha investigat les circumstàncies d'aquesta mort. | EFE

Amb molt d'esforç van aconseguir portar de l'Equador les dues filles de vuit anys i el bebè de mesos. Més tard van arribar els seus dos fills grans i la família es va assentar a la província de València. A poc a poc van aconseguir consolidar la seva situació i, com molts altres migrants, Espanya es va convertir en casa seva.

Dilluns, Wilmer no va obrir la persiana del taller que regentava a Benicalap (València), cosa que va estranyar molt els clients. Nancy tampoc va anar a treballar a la casa on netejava, un fet molt rar perquè sempre era molt puntual. Per això, van trucar als fills del matrimoni, que de seguida es van posar en alerta.

Troballa dels cossos

Els fills de Wilmer i Nancy van intentar contactar-hi per telèfon, però no responien. El matrimoni vivia a casa de la seva filla a València, però de vegades es quedaven a dormir a la casa de camp que tenien a Llíria. Van decidir anar-hi per veure si els havia passat alguna cosa i llavors es van confirmar els mals presagis.

Segons relata Briggithe al diari Levante, en obrir la persiana va veure el llit sense fer i va percebre una intensa olor de fum. Van intentar obrir la porta del saló, però estava tancada per dins. Aleshores, el fill va veure els cossos tirats a terra. Eren les dues del migdia quan van trucar als serveis d'emergència.

Foto d'un llit amb llençols blancs
L'habitació estava tancada i el llit, sense fer. | GETTY IMAGES

La Policia Local de Llíria i la Guàrdia Civil es van fixar immediatament en un braser combustible sòlid que hi havia als peus del llit. L'autòpsia ha confirmat les sospites inicials dels agents: una mala combustió del braser va provocar la intoxicació mortal amb monòxid de carboni.

Els seus darrers instants amb vida

Diumenge a la nit la parella va decidir anar a dormir a la casa de camp que tenien a Llíria. Després de sopar es van ficar al llit, amb les portes i les finestres tancades i al costat d'un braser. La posició dels cossos mostra què va passar junt abans de morir intoxicats. Wilmer va percebre els efectes del monòxid de carboni i es va aixecar del llit per treure la seva dona de l'habitació. No obstant això, després de fer uns quants passos van perdre el coneixement i van caure desplomats a terra. Allí, el gas tòxic va fer la resta i va posar fi a la seva vida.

«Volem complir la seva última voluntat, que era poder descansar en pau a l'Equador, amb els seus pares», expliquen els fills. La família ha demanat ajuda per poder costejar el trasllat dels cadàvers al seu país. Necessiten 10.000 €, una xifra fora de l'abast per a aquesta família humil i treballadora.

El monòxid de carboni és un gas letal que no fa olor ni té color i causa la mort de les víctimes sense que aquestes se n'adonin. La intoxicació es produeix per la mala combustió dels aparells i la concentració del gas en espais tancats. És recomanable dormir allunyat d'estufes i escalfadors i ventilar bé les habitacions.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp