Xavier García Albiol adverteix a Puigdemont que, encara que convoqui eleccions, el 155 ja no té aturador

Albiol ha dit que no s'han de convocar eleccions immediates perquè estarien «contaminades políticament»

Xavier García Albiol en roda de premsa al Parlament de Catalunya
Xavier García Albiol en roda de premsa al Parlament de Catalunya | Cedida

El líder del PP català i senador, Xavier García Albiol, ha avisat que l'article 155 de la Constitució «ja s'ha posat en marxa i no es pot frenar», encara que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convoqui eleccions abans que divendres s'aprovi previsiblement la intervenció de l'autonomia de Catalunya. «Ja s'ha posat en marxa i ja no es pot frenar. És una dada objectiva i divendres s'aprovarà», ha avisat Albiol en roda de premsa al Parlament, en preguntar-li si l'aplicació és irreversible i si ha de culminar en eleccions immediates. Sobre aquest últim punt, ha dit que no s'han de convocar eleccions immediates perquè estarien «contaminades políticament», i per això defensa que abans s'ha d'adoptar un paquet de mesures per restaurar la normalitat institucional.

  

A més, ha defensat il·legalitzar tot programa electoral que contingui una declaració d'independència immediata, podent portar aquest assumpte a les urnes només en cas que hi hagi el compromís que es respectaran «les vies legals». Sobre la possibilitat que les forces independentistes s'imposin en unes noves eleccions, ha dit que «seria una tremenda desgràcia per a la societat, que indicaria que hi ha un problema social de fons».

Tot i que ha subratllat que el 155 s'aplicarà passi el que passi, veu la possibilitat de debatre sobre algunes de les mesures, però per això cal que Puigdemont vagi al Senat quan se'l citi i «doni la cara presentant les seves al·legacions i explicant tot el que ha fet». Albiol reivindica que el 155 en cap cas suposa suspendre l'autonomia de la Generalitat, sinó el contrari: serveix per restaurar l'autogovern i perquè el Govern «deixi de prendre el pèl» als ciutadans. De fet, ha avisat que «no es permetrà» que JxSí, la CUP o el Govern portin 'in extremis' algun tipus de declaració d'independència al ple monogràfic de dijous al Parlament per donar resposta a l'article 155 de la Constitució.

El seu grup no veu molt clar la celebració d'aquest ple, però de moment no pot impugnar ni recórrer perquè és sol·licitat per donar resposta al 155 i no conté cap epígraf que faci referència a la independència. «Si en algun moment, el Govern, JxSí o la CUP tenen la temptació d'aprovar resolucions en la línia de declarar per activa, passiva, clara o indirectament una DUI no se li permetrà. Actuarem», ha avisat. Preguntat per la concreció d'aquestes actuacions, ha dit que el PP recorrerà totes les iniciatives i no participarà en una votació així, i que el Govern central també durà a terme les mesures necessàries per apartar els promotors i invalidar-la.

També ha defensat que el Govern intervingui al Parlament a través del 155 perquè així «podrà recuperar la normalitat i tornar a funcionar, ja que el Govern ho té tancat i sense activitat des de fa més de dos mesos». Sobre que a partir de l'activació del 155 pugui ser el Govern central qui respongui a les sessions de control al Parlament, ha dit que segur que l'executiu central «no té cap problema a donar les explicacions oportunes i convenients». A més, Albiol ha explicat que compareixerà a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) que ha demanat JxSí a partir d'aquest dimarts a la tarda per abordar el 155, que ell votarà com a senador.


Comentaris

envia el comentari