Xavier Trías, exalcalde de Barcelona i exconseller de Pujol apareix a la llista de 'Papers del paradís'

Aquest diumenge ha vist la llum un llistat de personalitats de tot el món vinculades a paradisos fiscals

El polític ha atacat a l'alcalde durant el ple
Xavier Trías  | Cedida

L'exalcalde de Barcelona i actual portaveu del PDeCAT a l'ajuntament de la capital, Xavier Trías, ha aparegut a la llista de personalitats de tot el món que van beneficiar-se de paradisos fiscals que s'ha publicat avui com a 'Papers del paradís', que a l'Estat espanyol han avançat 'El Confidencial' i La Sexta en exclusiva però que ha estat investigat per mitjans de desenes de països de tot el món després que l'alemany Süddeutsche Zeitung compartís la filtració amb el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ). Segons el citat diari, Trías va ocultar diners a Suïssa a través d'un «vehicle 'offshore'» durant part de la seva carrera política. El seu nom apareix a The JTB Family Settlement, un fideïcomís on també apareixen els noms dels pares i germans del polític i que va servir a la família per controlar actius a la sucursal helvètica de RBS Coutts Trustees Ltd, que pertany al Royal Bank of Scotland.

Segons ha avançat 'El Confidencial', l'estructura opaca d'aquesta operació va desenvolupar-se des del 1994 i fins al 2008, un llarg període en què Xavier Trias va ser conseller de Sanitat de la Generalitat (1988-1996), Conseller de Presidència (1996-2000), diputat al Congrés dels Diputats (2000-2004) i regidor a l'ajuntament de Barcelona a partir del 2003. 

The JTB Family Settlement tenia com a titulars els pares de Xavier Trías —de fet, les inicials del seu pare, Juan Trías Bertrán, conformen el nom de l'entitat— però Xavier Trías i els seus 11 germans hi apareixen com a beneficiaris, a més d'un nebot seu. Després de la mort del seu pare, la seva mare, María Vidal Llobatera Bassols, va quedar com a única titular del 'trust', que va continuar amagant la vinculació de la família amb propietats i dipòsits bancaris irregulars. A través d'aquest 'trust', la família Trías va controlar els fons dipositats a RBS Coutts, ubicada a Ginebra, a través d'una societat amb domicili a les Illes Verges Britàniques, un arxipèlag del Carib conegut per ser un dels paradisos fiscals més grans del món. El 2008, amb la mort de la seva mare, Trías i els seus germans van activar un procediment per repartir-se els actius que havien ocultat durant anys.


Comentaris

envia el comentari