MINUT A MINUT

🔴 Totes les reaccions i mobilitzacions per la sentència del procés

La xifra de treballadors potencials afectats per l'amiant al metro de Barcelona continua creixent

La plantilla demana més revisions mèdiques en ampliar-se el nombre d'extreballadors potencialment afectats per l'amiant dels vagons
Transports Metropolitans de Barcelona reconeix que el nombre d'extreballadors potencialment afectats ha crescut | Cedida / TMB

 

Augmenta la incertesa entre els treballadors del metro de Barcelona en créixer la xifra de treballadors que podrien veure's afectats a causa de la seva exposició a l'amiant que afecta prop de 100 vagons. Segons informa Nació Digital, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha reconegut que el seu servei de prevenció està en «procés d'identificació» dels extreballadors que han estat en risc després que s'hagin ampliat els «escenaris potencials de risc».

 

 

És per aquest motiu que el comitè d'empresa ha demanat a TMB que ampliï el pla de revisions mèdiques que en un principi s'havia destinat a comprovar l'estat de salut de 80 jubilats. El comitè demana que aquestes revisions es realitzin a tots els empleats jubilats i a tots els treballadors que abandonessin l'empresa per qualsevol circumstància. D'aquesta forma, els treballadors podran conèixer amb exactitud les conseqüències de l'exposició a l'amiant per part de la plantilla al llarg dels últims anys.

 

 

L'empresa però, es nega a assumir les revisions mèdiques dels antics empleats i només analitzarà els casos dels extreballadors que han estat en llocs de treball on s'ha detectat la presència d'amiant. Fins al moment, TMB ha reconegut 12 casos d'afectacions per amiant i ha derivat més de 150 treballadors al servei de pneumologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

 

Problemes de salut derivats de l'amiant

El conseller delegat de TMB, Enric Cañas, assegura que l'empresa preveu que entre el 3% i el 4% dels treballadors que hagin estat exposats a l'amiant tinguin problemes de salut. Uns problemes considerats lleus per l'empresa. En els 12 casos que TMB ha reconegut, els treballadors presenten engrossiments de la pleura que és la membrana que recobreix els pulmons. Aquesta malaltia no condiciona, habitualment, la vida quotidiana de la persona que la pateix. A vegades, pot fins i tot resultar asimptomàtica però això no implica que pugui ser la causa de problemes de salut més greus al llarg dels anys.

 

TMB ha reconegut 12 casos de treballadors afectats per l'amiant detectat alguns vagons del metro de Barcelona | CEDIDA

 

Els sindicats impulsen una plataforma d'afectats

Els treballadors estan descontents amb com està gestionant el conflicte TMB i retreuen que l'empresa no ha reubicat als treballadors afectats. També han criticat que hi ha treballadors que tenen els resultats de les proves mèdiques però que no saben si formen part dels 12 afectats reconeguts per l'empresa perquè aquesta no ha contactat amb ells. Amb aquesta situació, els sindicats han decidit impulsar una plataforma d’afectats amb l’objectiu de posar-se en contacte amb els treballadors i establir la base d’una possible acció conjunta als tribunals.

 

Comentaris