Younes Abouyaaqoub va recórrer la Rambla des del port abans de l'atac

Les càmeres de seguretat de la Rambla van demostrar que el terrorista va fer el recorregut a la inversa, analitzant possibles punts febles

El conductor de la furgoneta de l'atemptat
El conductor de la furgoneta de l'atemptat | Cedida

El divendres 17 d'agost es complirà un any dels horribles atemptats que van sacsejar les ciutats de Barcelona i Cambrils, dos atacs amb poques hores de diferència sense precedents a Catalunya. Tot i que l'operació policial posterior a l'atemptat va ser clau per esclarir els fets d'abans i després, avui dia seguim coneixent detalls sobre el modus operandi dels terroristes.

Younes Abouyaaqoub va fer el recorregut a la inversa

L'autor material de l'atac a la Rambla, Younes Abouyaaqoub, no va entrar directament amb la furgoneta des de plaça Catalunya, sinó que prèviament va inspeccionar la zona amb el vehicle. En aquest sentit, el terrorista va fer el recorregut a la inversa des del port, reconeixent l'escenari i trobant possibles punts febles en aquest concorregut carrer de la capital.

Minuts després, van travessar Plaça Catalunya amb la Fiat Talento i, a l'altura del carrer Pelai, Younes va accelerar per pujar a la zona central de la Rambla, envestint mortalment a diverses persones.

Les gravacions de la Rambla esclareixen més detalls

En aquest precís moment, els serveis d'intel·ligència dels Mossos d'Esquadra van centrar tots els seus esforços en capturar a l'autor dels fets, seguint la seva pista cap al sud i posant en marxa l'operació Gàbia. D'altra banda, les gravacions de les càmeres de seguretat de la Rambla van ser clau per esclarir dos detalls més sobre l'atac.

Zona on va ser abatut el terrorista a Subirats, a l'Alt Penedès.
Zona on va ser abatut el terrorista a Subirats, a l'Alt Penedès. | Agències

 

En primer lloc, els investigadors van poder determinar que a la furgoneta només hi havia una persona i que semblava tranquil·la. Els agents saben que, abans d'un atemptat d'aquestes característiques, els terroristes prenen algun tipus de substàncies estupefaents. En aquest cas, tot indicava que es tractava d'algun tranquil·litzant.

En segon lloc, les gravacions mostraven que la Fiat Talento era l'únic vehicle sospitós que va creuar la Rambla. Cap dels vehicles que s'hi va posar davant a radere semblava tenir relació.

Sol en el moment de l'atemptat

Per descomptat, Younes no va actuar sol i darrere de l'atemptat s'amagava una planificació prèvia i macabra que a poc a poc van anar descobrint. Sembla, però que en el moment de l'atac va actuar sol, de manera freda i analitzant minuciosament, Rambla amunt, tot allò que seria objectiu de la seva ira. Hores després l'escenari de l'horror va ser Cambrils.


Comentaris

envia el comentari