Zapatero emfatitza que el Govern és a temps de «rectificar» convocant eleccions

Ho ha definit com «un acte polític intel·ligent»

Zapatero se ha convertido en mediador entre las dos partes
Zapatero s'ha convertit en mediador entre les dues parts | Cedida

  L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha dit que «l'Executiu de Catalunya encara és a temps» de «rectificar» el seu «contrasentit» com a «acte polític intel·ligent pensant en la convivència», a Catalunya. Ha demanat així al president català, Carles Puigdemont, que «rectifiqui», que «convoqui eleccions», que «accepti la legalitat», i que «doni esperança als valors de la democràcia i la convivència», davant el «contrasentit que suposa anar a una independència trencant les regles constitucionals i les lleis». Després d'apuntar que la democràcia espanyola «és una democràcia seriosa, en la qual cal tenir confiança, afermada, segura, constitucional», ha dit que «no» té «cap dubte» que se superarà «aquest difícil moment», perquè «la ciutadania espanyola és una ciutadania molt conscient, molt madura democràticament, i ho és també la ciutadania a Catalunya».

«Se superarà aquest moment», ha insistit en un acte del PSOE aquest dissabte a Herrera del Duque (Badajoz) l'expresident Zapatero, qui ha indicat que «avui correspon expressar la lleialtat als valors constitucionals, a les institucions» i al PSOE «en una circumstància molt difícil». «Com la immensa majoria dels demòcrates d'aquest país, vaig poder demostrar algun mèrit en aquesta direcció... Volem a Catalunya, volem a tots els catalans, independentistes, no independentistes. Hem defensat i amb gran èmfasi i amb gran compromís el autogovern més gran de la història per a Catalunya, un autogovern que no té ningú al món», ha incidit. «Hem defensat la seva identitat, la seva llengua, una llengua que admirem, i que el seu projecte de modernització que ho tenen com a societat catalana és un projecte que s'enriqueix convivint, estant junts, pensant en un futur per compartir», ha dit com a «lliçó del ser europeu», després de la qual cosa ha incidit que «no els deu estranyar per tant que Europa contempli amb estupefacció aquest intent completament sense sentit que suposa anar a una independència trencant les regles constitucionals i les lleis. És un contrasentit», ha apuntat.

En aquest sentit, ha indicat que «des que s'ha accelerat i s'ha engegat el voler trencar, ha suposat tres ruptures, una la ruptura de la convivència a Catalunya, dues la ruptura econòmica, i tres la ruptura amb Europa», ha alertat Zapatero, qui ha subratllat que «el Govern de Catalunya ha trencat amb Europa», i ha afegit que «Europa no escolta, no és sensible als qui no respecten les regles i fan un discurs de convivència». Al mateix temps, ha apuntat que «ningú té voluntat d'atacar l'autogovern de Catalunya» i que «prova d'això és que gairebé en 40 anys mai s'ha aplicat l'article 155»; després de la qual cosa ha recalcat que «encara és a temps un Govern assenyat, responsable, que això tingui una sortida molt més institucional, molt més conforme al que els pobles han aconseguit al llarg de la història per viure en societat de manera ordenada, de manera cívica, que és que les seves institucions siguin les primeres que respectin les lleis i a tots els ciutadans».

«Cal no oblidar que la Generalitat de Catalunya emana la seva legitimitat de la Constitució de l'Estat a través de la votació del poble de Catalunya», ha defensat com a «fonaments» Zapatero, qui en tot cas ha reiterat que al seu judici «superarem aquesta situació» perquè «aquesta és una democràcia forta». En aquest sentit, ha posat l'accent també en què «hi ha un test que és molt important, i és que totes les democràcies del món conegudes, reconegudes, modernes, avançades estan recolzant la unitat d'Espanya i el respecte a la Constitució», ha sentenciat; al mateix temps que ha afegit que «qualsevol discurs que defensi que aquestes són mesures de l'any 75, serà fruit de la passió, no de la reflexió serena». D'altra banda, preguntat sobre si quan en la seva època com a president del Govern es va aprovar l'Estatut català pensava que es podria arribar a la situació actual, Zapatero ha assenyalat que «l'experiència d'haver governat» li diu que «les circumstàncies en un país sempre poden arribar a moments molt difícils», encara que ha reconegut que «això no ho esperava», perquè «no té cap sentit, cap, però cap és cap». «Com volen proclamar una república si estan posant el republicanisme en solfa, quan el republicanisme és sobretot el respecte a les lleis, a les institucions?», ha preguntat, igual que ha preguntat també «com diuen ser europeus si el que estan és provocant una crisi a Europa?» «Com diuen respectar i voler o defensar que amb la independència l'economia els anirà millor quan ja no fa falta més que veure que els està anant molt pitjor?», ha preguntat també Zapatero, qui ha insistit que es vol que «els vagi millor» als catalans. «Nosaltres no volem que els vagi pitjor, volem que els vagi millor a tots els catalans, als treballadors», ha recalcat.

En aquest sentit, «des de l'afecte i des de la capacitat de retrobament» que segons diu defensa i defensarà, així com que considera que «defensarà la immensa majoria dels espanyols de bona fe, fins i tot amb aquells que avui estan en aquesta actitud bel·ligerant cap a l'espanyol», ha confiat que «se superarà el més aviat possible» el que considera que «és un greu error històric, un mal moment». «Es pot ser independentista, jo no ho comparteixo òbviament, però ho respecto... el que no es pot és vulnerar les regles de joc democràtic... Això és senzillament inacceptable», ha recalcat Zapatero, qui ha apuntat que ell és el president del Govern que «ha tingut el esforç més gran de tota la democràcia per donar el autogovern més gran a Catalunya». «Si vivim junts, decidim junts, compartim geografia, història, cultura, ens enriquim... Espanya s'enriqueix amb Catalunya i Catalunya s'enriqueix amb Espanya, un país que representa molt al món», ha assenyalat. També, sobre les manifestacions que s'estan celebrant aquesta tarda a Catalunya, amb el Govern al capdavant, Zapatero ha dit que espera que «hi hagi serenitat col·lectiva» com alguna cosa «molt convenient en aquests moments on les passions de vegades afloren». «Que hi hagi serenitat i que hi hagi política i que es llegeixi la Constitució», ha afegit. En aquest sentit, sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha apuntat que després de l'anunci «hi ha hagut una reacció de defensar l'autogovern gairebé de manera apassionada, tots, fins als independentistes».

«Potser és en aquest moment quan valoren de debò que tenen un gran autogovern i, la qual cosa és més important, que tenen en el conjunt dels espanyols la voluntat majoritària de compartir i de respectar», ha assenyalat l'expresident del Govern, qui ha afegit a continuació que «aquest autogovern es pot millorar, i la seva llengua i la seva identitat per descomptat». «L'Espanya democràtica és l'Espanya que ha permès i que permet a cadascuna de les comunitats que expressi la seva identitat», ha defensat, al mateix temps que ha afirmat que «també Extremadura la té d'una altra manera, la defensa al seu estil», així com que «ningú és més que ningú, i menys en democràcia». «Ningú pot considerar-se millor que uns altres, tots hem de respectar la diversitat perquè és molt positiva la diversitat, però no els privilegis», ha incidit Zapatero, que «a tots els que avui s'estan manifestant perquè estan perdent alguna cosa o que poden perdre alguna cosa» els ha cridat «a la reflexió» perquè «valorin el que tenen» perquè això (valorar el que es té) «sol ser un acte d'intel·ligència dels pobles».


Comentaris

envia el comentari