Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Coral Infantil Cors Alegres, mig segle de petits cantaires a Valls

Fa 50 anys es va fundar aquesta entitat que ha servit de mirall per a les corals que hi ha en l’actualitat a la capital de l’Alt Camp

Imatge d'una de les trobades de corals vallenques on va participar Cors Alegres.
Imatge d'una de les trobades de corals vallenques on va participar Cors Alegres. | Cedida

 

La història de la coral Cors Alegres va començar  l’any 1968. Un grup de pares i mares de Valls van decidir tirar endavant una coral infantil  a la ciutat. Amb l'ajuda al mossèn de la parròquia de Sant Joan, Josep Moragues i la vallenca Núria Freixes i Comas, va néixer la Coral Infantil Cors Alegres.

El seu nom va sorgir fruit d’una votació dels cantaires, que van triar que aquest era el títol més adient i que millor definia el grup. Enguany, aquesta entitat compleix 50 anys.

Una de les persones que hi va ser des dels inicis és  la vallenca Candela Amill. Amb només 9 anys, va començar a cantar a la coral.  Els seus ulls de nena van veure el naixement de la coral infantil als anys seixanta i actualment miren des de la perspectiva d’àvia, ja que ara són els seus néts els que canten.

Concert a Vilabella de la coral infantil Cors Alegres, l'any 1989.
Concert a Vilabella de la coral infantil Cors Alegres, l'any 1989. | Cedida

 

Des de bon començament, la coral va projectar-se més enllà de les fronteres vallenques exposant el seu talent dins i fora de la ciutat. La coral es va afiliar al Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC) i el primer curs ja va participar en la 3a Trobada del SCIC, que es va fer a Barcelona (maig del 1969), on van interpretar la cantata ‘El flautista d’Hamelín’.

En aquella època, anar a Barcelona era tota una odissea.  «Era una aventura anar en autobús fins a la capital, havies de passar per les costes del Garraf, era un viatge molt llarg», recorda la Candela. «Ara tot ha canviat molt».

Aquella petita cantaire es va fer gran i va passar a ser directora de la coral, lloc que va ocupar durant més d’una dècada. «És molt comú que la gent que passa per aquí acabi quedant-se a l’equip directiu», diu. En tots aquests anys, la coral ha tingut una cinquantena de directors i responsables. 

La vinculació de la Candela amb la formació sempre ha estat molt activa, ja que els seus tres fills van ocupar el seu lloc en la coral des de petits i ara admira com aquest lloc l’ocupen els seus néts. Ella ha seguit en aquest món fins a l’actualitat i 50 anys després segueix cantant, ara a la coral vallenca Terpsícore.

Cors Alegres ha estat l’inici de moltes corals vallenques

La coral infantil Cors Alegres ha estat pionera en moltes coses. Quan va començar, «no es feia música a les escoles i aquest era un lloc per aprendre’n», explica Candela Amill i afegeix que «vam començar a cantar en català quan ningú ho feia, per a nosaltres va ser una manera de donar a conèixer la nostra llengua».

Imatge d'arxiu de la coral infantil Cors Alegres.
Imatge d'arxiu de la coral infantil Cors Alegres. | Cedida

 

La Coral Infantil Cors Alegres és la coral vallenca que porta més anys cantant de manera ininterrompuda. A partir de la seva creació, han sorgit tres de les cinc corals vallenques actuals: la Coral Espinavessa, la Coral Terpsícore i Suite Cor. Es pot dir que ha estat un lloc de pas per arribar a les corals adultes, ja que molts dels cantaires de les altres corals, van cantar a Cors Alegres durant la seva infantesa.

«No només cantem, transmetem valors»

Una de les actuals directores i alhora coordinadora de la coral infantil és Laia Prats Amill,  neboda de la Candela. Igual que la seva tieta, va començar de ben petita, amb només 5 anys i ha acabat estant al capdavant de l’entitat.

Activitat 'Juguem cantant' a Torredembarra, on van participar els petits cantaires.
Activitat 'Juguem cantant' a Torredembarra, on van participar els petits cantaires. | Cedida

 

En aquests moments la coral té més d’una vintena de cantaires que assagen els dissabtes al matí a Casa Caritat. En els inicis, els assajos eren al Teatre Principal i als baixos de la rectoria de Sant Joan. Avui dia, «és un lloc de reunió amb un tracte proper. No només cantem, també transmetem valors, juguem, treballem la cohesió del grup,  els objectius que tenim són molt amplis», diu l’actual directora. I la Candela afegeix que la feina que fan «va més enllà de cantar, és la convivència i els valors de la música».

Tieta i neboda coincideixen que aquesta coral és sinònim de ‘família’, ja que han passat per aquí fins a quatre generacions dels Amill, així com d’altres famílies de Valls.

Petitons, petits, mitjans i grans

La coral es divideix en quatre grups: petitons (de 4 anys), petits (5 i 6 anys), mitjans (de 7 a 9 anys) i grans (de 10 a 16 anys). Els més grans han participat en festivals internacionals a països com Bèlgica, França o Noruega. «És molt enriquidor que puguin cantar amb nens i nenes d’altres llocs, és un valor afegit que té la coral que no es troba en altres activitats extraescolars», subratlla l’actual directora.

Actuació de la coral l'any 2016.
Actuació de la coral l'any 2016. | Cedida

La coral infantil Cors Alegres ha participat activament, com a entitat vallenca, en diversos actes que s’organitzen a Valls com la despertada de Dracs per Sant Jordi, entre molts altres. També, ja fa alguns anys, havien anat a rebre els Reis d’Orient a la seva arribada a la ciutat de Valls.

Un 50è aniversari ple d’activitats

Per celebrar el 50è aniversari de l’entitat, la coral  ha preparat tot un seguit d’activitats que s’estendran també al llarg del 2019. La Candela Amill és una de les persones que col·labora en la comissió dels actes commemoratius.

De moment s’ha dut a terme un mural commemoratiu al carrer Xiquets de Valls  on diversos membres de la formació van poder participar en la seva elaboració. A més, durant les festes de Nadal, Cors Alegres està present en el Pessebre Vivent de Valls, el Concert de Sant Esteve i el Parc de Nadal.

Els petits cantaires van pintar un mural al centre de Valls per celebrar el 50è aniversari.
Els petits cantaires van pintar un mural al centre de Valls per celebrar el 50è aniversari. | Cedida

Entre altres activitats, de cara al 2019, es vol reunir a totes les persones que hagin estat membres de la coral en  un emotiu concert i un dinar de germanor que tindrà lloc el 29 de juny de 2019. En aquest acte, s’aprofitarà per presentar un llibre sobre el 50è aniversari de Cors Alegres que recollirà les històries i anècdotes de la coral en tots aquests anys i servirà de lloc de trobada per als seus membres.

Objectiu: obrir-se a la comarca per arribar a nous cantaires

La coral aborda ara un futur esperançador. «Treballem per obrir-nos més enllà de Valls i donar-nos a conèixer a la resta de la comarca per captar nous cantaires», diu l’actual directora, Laia Prats.

Una fita, de ben segur, assequible, ja que aquesta formació  ha demostrat que les corals infantils tenen la seva cabuda en una societat com l’actual, on els infants tenen infinitat d’estímuls i activitats per triar.

Per això, Cors Alegres desfà els tòpics com que les corals són cosa ‘del passat’ integrant en el seu aprenentatge valors tan universals com la convivència, el respecte o el treball en equip. I cantar, és clar!