Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Museu de Valls

El Museu de Valls compleix 75 anys a les portes de la seva ampliació i amb una nova projecció de futur

Durant el 2020 també es commemora el 50è aniversari de l'equipament a la Casa de Cultura

Museu de Valls
Aspecte actual de la façana del Museu de Valls | Albert Oliva

El Museu de Vallsés una institució amb molts anys d’història i aquest 2020 està d’enhorabona, ja que compleix el 75è aniversari de la seva fundació. Actualment, disposa d'un fons de tres col·leccions diferenciades. Acull una important col·lecció d'art català  dels últims 120 anys, considerada una de les millors de Catalunya; una important col·lecció arqueològica centrada en el món iber disponible per als  investigadors, i una col·lecció d'etnografia castellera que servirà per nodrir el futur Museu Casteller de Catalunya.

La gènesi: la Festa Major de Sant Joan de 1945

Jordi París, l’actual director de l’equipament cultural, explica a TarragonaDigital que la inquietud per dotar Valls  d’un museu es remunta a l'any 1909, moment en què l'Ajuntament volia crear el Museu d'Art i Antiguitats amb motiu de la commemoració del centenari de la batalla del Pont de Goi. Ara bé, no serà fins en plena  postguerra, «arran de la destrucció iconoclasta i patrimonial que pateix la ciutat el 1936, que sorgirà la necessitat de tenir un espai que preservi les obres».

L’Escola del Treball  té un paper clau en la seva gestació. Diversos voluntaris del centre, durant la dècada dels anys 40 comencen a recollir els primers objectes que serviran per nodrir una exposició amb motiu de la  Festa Major de Sant Joan de 1945. Alhora, Francesc Blasi Vallespinosa, l’any 1949 cedirà un seguit d’obres artístiques molt interessants que esdevindrà la primera donació del fons i, juntament amb les donacions del doctor Estil·les, es configurarà la personalitat del Museu de Valls clarament enfocada al voltant del món de l’art.

Museu de Valls
El Museu de Valls quan s'ubicava al castell | Cedida

1970: El Museu es trasllada a la Casa de Cultura

Des de 1954, el Museu de Valls havia ocupat diverses sales del Castell, a la plaça del Pati. Amb el creixement del seu fons i el deteriorament de l’edifici, l’any 1970 l’equipament es trasllada a la nova  Casa de Cultura, al passeig dels Caputxins, i a finals dels 80 incorpora el primer i únic tècnic del museu fins avui dia, el Jordi.

En aquest sentit, una de les anormalitats més evidents del Museu de Valls, segons el seu director, «és el fet que l’espai no compta amb cap exposició permanent, i això fa que l’oferta que es pugui oferir sigui limitada i condicionada a la proposta que hi hagi en el moment de la visita». Alhora, afegeix que «hi ha molts pocs espais culturals com el nostre que funcionin amb un sol tècnic, i això retalla molt la projecció i fa que no es pugui cuidar el públic tal com s’hauria de fer», afegeix.

«L’actual museu no és prou accessible al turisme»

Enguany també es compleixen 50 anys que l’equipament es va instal·lar en l’espai actual i des de 1993 no s’ha fet cap remodelació important a les instal·lacions. Aquest fet, afegit a la manca de personal, fa que no es pugui dissenyar una estratègia de comunicació i de  difusió del museu, i per aquest motiu, «passem una mica desapercebuts entre la ciutadania i no som prou accessibles de cara al  turisme  que visita el municipi», lamenta París.

Museu de Valls
Jordi París, el director del Museu de Valls, al magatzem | Albert Oliva

Una ampliació amb projecció de futur

En els últims sis anys, amb el trasllat de la Biblioteca Carles Cardó en un altre edifici municipal, el museu ha iniciat un procés de canvi i de renovació total dels seus espais, amb la finalitat d’ampliar les instal·lacions i d’aconseguir una major projecció i visibilitat de portes enfora. De fet, el fons del Museu de Valls compta amb prop de 5.000 peces i la seva remodelació ha de permetre estabilitzar una part de la col·lecció per satisfer la motivació que pot tindre el visitant en l’equipament vallenc.

El projecte, valorat en 440.000 euros, contempla que el museu passi a ocupar tot l’edifici i la primera fase de les obres hauria de començar enguany. Es remodelarà, per una banda, la planta baixa, que es convertirà en un autèntic vestíbul des d’on el públic podrà iniciar, ja d’entrada, el recorregut museogràfic i accedir a les diferents sales expositives situades a les plantes superiors. Per altra banda, la primera planta, que fins l’any 2014 va acollir la biblioteca, s’incorporarà al recorregut i permetrà mostrar una part representativa de la col·lecció  que a hores d’ara no té lloc per ser exposada.

  

El projecte d’ampliació també preveu la remodelació de les dues últimes plantes per fer-les més funcionals, tot i que en aquest cas les obres, pressupostades en 164.000 euros, s’executaran en una  segona fase. Aquest estadi posterior també inclourà l’ampliació de dipòsit de peces amb un nou magatzem, ja que el fons del museu en els últims anys s’ha doblat.

Jordi París conclou la visita que ens fa a les instal·lacions assegurant que «celebrem els 75 anys del Museu de Valls amb la mirada posada en el futur i amb la perspectiva d’assolir una  millora  substancial i poder fer un salt endavant, per tal d’aconseguir una infraestructura de primer nivell que vagi en consonància  amb la importància del fons artístic que tenim». Amb tot, caldrà veure si la pandèmia  actual i la crisi econòmica que s’albira poden condicionar de nou un projecte que, per la seva significació i transcendència a nivell local i nacional, ja ha tingut massa contratemps en les seves aspiracions per a dignificar-se.

museu-valls
Projecte per al nou vestíbul del Museu de Valls | Ajuntament de Valls