La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Reus en imatges

Valls organitza desenes d'activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona

La programació inclou teatre, dansa, pintura mural, exposició, contacontes i també xerrades, entre altres

Valls se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones per la reivindicació de la igualtat real i efectiva de dones i homes i de l'eliminació de la discriminació per raons de gènere. Per això, s'han programat un seguit d'activitats que es desenvoluparan del 6 a l'11 de març, i inclouen teatre, dansa, pintura mural, exposició, contacontes i també xerrades, entre altres. En aquesta ocasió la programació s'ha hagut d'adaptar a les mesures de prevenció i seguretat amb motiu de la Covid-19, per tant s'han potenciat les activitats en format digital i algunes d'elles tindran doble format presencial i digital.

Els actes començaran aquest dissabte 6 de març amb l'espectacle familiar Quan les nenes volen alt de la companyia El Replà. Aquest mateix dia, i fins al 2 de maig, es podrà visitar l'exposició «Valls i Teatre en femení» al vestíbul del Teatre Principal. L'exposició, a càrrec de la comissariada Aïda Sánchez, mostra la invisibilitat femenina en el món de les arts és evident al llarg dels segles i encara més si ens centrem en l'art del teatre. L'endemà, diumenge 7, serà el torn de la dansa i la companyia La Im.perfecta portarà al Teatre Principal l'espectacle Memòria de les oblidades. Un homenatge a les dones que van morir al convent-presó de les Oblates de Tarragona a causa de les dures condicions carceràries i a l'única dona afusellada a la ciutat durant la repressió franquista. 

La lectura del manifest institucional serà el dia 8 de març i anirà a càrrec de dones de l'àmbit sanitari i assistencial en representació de totes les dones que, durant la pandèmia, estan al capdavant de les cures. Aquest cop serà virtual i es podrà veure pel canal de Youtube de l'Ajuntament de Valls. Durant tota la jornada, al balcó del consistori hi haurà el llaç lila penjat.

Per altra banda, el mateix dilluns 8 de març, l'equip tècnic del Patronat Municipal d'Esports durà posada tot el dia una samarreta especial que han fet per a l'ocasió amb el lema 'Som 8 de març, som corresponsables'. També han demanat la col·laboració als assistents de les activitats sol·licitant que participin a les classes amb una peça lila. A més, abans d'iniciar cada sessió es llegirà el manifest. A més, del 8 a l'11 de març, la il·lustradora Berta Artigal serà l'encarregada de pintar, a la pista poliesportiva del carrer Sant Francesc, un mural on la dona en serà la protagonista.

Activitats de temàtica castellera

Aquest any s'inicia el treball de coeducació en les escoles de primària de Valls, per això el conte infantil El tresor del drac Rebuf  es representarà de manera presencial a un curs de cada centre de primària de Valls i també a l'escola de Picamoixons. Per altra banda, a partir del 8 de març, es podrà visualitzar al canal de Youtube de l'Ajuntament de Valls. Per altra banda, del 8 a l'11 de març, també es podrà veure a través de les xarxes socials de les colles i de l'Ajuntament Castelleres (in)visibles.

Del 8 al 13 de març, compartirem diàriament a les xarxes uns minireportatges per prendre consciència del paper de les dones en aquesta crisi. Dones en temps de crisi: any 2020 és un projecte de l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, ens presenta la sèrie documental per contribuir a fer més visibles les aportacions essencials de les dones en el context de pandèmia. Un altre dels actes programats és la conferència Salut i dona: El plaer sexual femení, a càrrec de Gemma March i Anna Parés, que tindrà lloc el dimarts 9 de març.

Finalment, el dia 11 de març, tindrà lloc la conferència La crisi de cures i el seu impacte en temps de pandèmia. La xerrada servirà per analitzar l'impacte de la pandèmia en el treball de cures de les dones tant a casa com al mercat laboral, i en quina mesura la crisi de la Covid-19 alleugereix o agreuja la crisi de les cures. La conferència anirà a càrrec de Sandra Ezquerra Samper.