Imatge d'una dona gran parlant per telèfon

L'Ajuntament de Valls amplia els serveis que ofereix a la gent gran

El consistori signa un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona per rebre suport tècnic i metodològic per al projecte Radars

L'Ajuntament de Valls vol evitar la soledat no desitjada en la gent gran i prevenir l'aïllament i l'exclusió social d'aquest col·lectiu. Per aquest motiu, l'any 2021 va implementar el  projecte Radars.

Radars consisteix en la creació d'una  xarxa de prevenció i d'acció comunitària per tal d'evitar la solitud de la gent gran en la qual hi participen veïns, veïnes, comerciants, persones voluntàries i professionals de les entitats i serveis vinculats als diferents barris de la ciutat. L'IMSSB ja ha subscrit diversos convenis amb diferents ajuntaments per a la implementació del projecte en els seus municipis. L'Ajuntament de Valls ha sol·licitat l'adhesió al desenvolupament del projecte Radars amb la finalitat d'establir una col·laboració institucional amb l'IMSSB per tal de rebre el suport tècnic i metodològic adient.

El projecte Radars a Valls s'emmarca dins del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Valls,  Càritas Interparroquial  de Valls, Fundació privada Ginac i Càritas Diocesana de Tarragona, al qual també s'hi ha afegit ara la Creu Roja, per a la gestió del programa 'Valls, acompanyem a la gent gran', que és un dels recursos que s'ofereix des de Radars si es valora que la persona que es posa en contacte amb Radars el necessita.

És un servei que dóna suport i ajuda  a totes aquelles persones, empadronades a Valls i residents en aquest municipi, majors de 65 anys amb sentiments de solitud i que verbalitzin la necessitat de companyia i participació a la comunitat, mitjançant l'acompanyament presencial i/o telefònic per part del voluntariat de les diferents entitats col·laboradores.

Els objectius de 'Valls, acompanyem a la gent gran' són: detectar aquelles persones grans majors de 65 que viuen soles al municipi; detectar aquelles persones que tinguin interès a realitzar voluntariat; formar el voluntariat en l'acompanyament a la gent gran; potenciar la sensibilització i els coneixements cap a les persones grans de la comunitat; acompanyar les persones grans, amb sentiments de solitud i tristesa, facilitant espais de descans a les seves famílies i evitant casos de risc, amb una persona voluntària formada i amb un seguiment continuat; i garantir un treball en xarxa amb les diferents entitats públiques i/o privades del municipi.

Creu Roja, com a nova entitat adherida, fomenta la vessant comunitària d'atenció a les  persones grans dins del programa. Creu Roja aproparà les persones grans a la realització d'activitats que fomentin la participació en l'entorn i l'ampliació de la xarxa social. Un exemple d'això és l'activitat de gimnàstica aqüàtica que s'està duent a terme conjuntament aquest estiu per a persones de més de 65 anys. L'entitat també gestionarà les persones interessades a formar part de l'equip de voluntariat que realitzarà l'atenció de les persones grans en el marc del conveni.

Càritas Interparroquial de Valls gestionarà les persones voluntàries del programa juntament amb els professionals de Càritas Diocesana de Tarragona, que també faran un seguiment del programa i es coordinaran sota el paraigües d'aquesta entitat fent de nexe entre l'Ajuntament i les persones voluntàries. Fundació privada GINAC donarà suport tècnic i seguiment a les persones voluntàries del projecte i l'Ajuntament de Valls, des de l'oficina del PLACI, vetllarà per un bon treball de coordinació entre les entitats i els Serveis Socials i oferirà formació a les persones voluntàries del projecte.