Imatge de l'Ajuntament de Valls.

Valls presenta el pressupost de 2021, el més alt de la història, per fer front a la crisi de la Covid

La proposta, que es debatrà en ple extraordinari a principis de març, eleva el pressupost fins als 30 milions d’euros

L'Ajuntament de Valls presentarà al pròxim ple el pressupost municipal per al 2021, un pressupost «clarament expansiu» amb increments generalitzats en tres eixos principals: els serveis a les persones, la reactivació econòmica i la inversió pública. Amb aquest pressupost el consistori vol fer front a les conseqüències econòmiques i socials provocades per la Covid-19. D’aquesta manera, el pressupost d'enguany superarà els 30 milions d’euros que, amb un increment del 4,7%, és el més alt de la història.

Els augments més importants que contempla aquest pressupost es concentren en programes de cohesió social i serveis directes a les persones, que augmenten un 11,2% respecte l'any passat i se situen en 3,4 milions d'euros en global, sumant les regidories d'Afers Socials, d'Acció Cívica i Joventut, d'Acció Comunitària i Igualtat, d'Educació i de Salut i Dependència.

Des de l'Ajuntament de Valls han informat que també s'incrementa més d'un 80% el pressupost d'Educació, com a resultat de la municipalització de les dues llars d’infants, però també amb increments pel que fa al Pla  Educatiu d’Entorn de cohesió escolar. Per la seva banda, la regidoria d'Acció Cívica  i Joventut veurà un increment del 20,7%. La regidoria d'Habitatge comptarà amb un pressupost de 109.000 euros, destacant la inversió en crear habitatge social, com les actuacions que s'estan executant als carrers de Paborde, del Carme i de Santa Marina / Sant Francesc.

Respecte l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, que agrupa les regidories d'Empresa i Ocupació i de Comerç i Turisme, gaudirà d'un pressupost d'1,3 MEUR, un 7,2% més. En aquest sentit, l’Ajuntament augmenta fins als 942.000 euros, un 10% més, l’aportació a l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera per fer front a la disminució per part de les administracions superiors en el finançament dels programes de polítiques actives  d’ocupació i formació. Enguany, des de Vallsgenera, que comptarà amb 2 MEUR, es faran accions ocupacionals i formatives pels programes de garantia juvenil, de foment a l'emprenedoria, d'aprenentatge professional o de recerca activa de feina.

Un 15% més en inversió a la via pública i el centre històric

L'Ajuntament de Valls ha assegurat que, en l'actual context de Covid-19, manté l'aposta per a la inversió pública, la qual aquest 2021 creix un 15% i comptarà amb 3,5 MEUR. El consistori ha inclòs inversions en l'àmbit d'urbanització i serveis a la via pública, com la primera fase de modernització de l'enllumenat del polígon industrial o la reforma de voreres i xarxa d'aigua del passeig de l'Estació

El centre històric també rebrà una important inversió, amb un 27% del conjunt, amb projectes com la recuperació de la muralla medieval de Sant Antoni o l'adequació de les noves oficines de Joventut. A més, s’incrementa en 200.000 euros els 2,5 d’inversió ja previstos per iniciar la rehabilitació de l’edifici històric de Ca Xapes per a la Llar del Jubilat. També s’han previst 487.000 euros d’inversió en obres de millora de les escoles Eladi Homs i Baltasar Segú.

A aquests 3,5 MEUR d'inversió s'hi sumaran els procedents d'anteriors exercicis, incloent-hi així projectes com la rehabilitació de l'església de Sant Francesc, l'adquisició de l'edifici patrimonial de Ca Padró, l'ampliació del Museu de Valls o la renovació de la font de la Manxa.

Finalment, l’Ajuntament augmentarà també el seu pressupost en l’àmbit de la seguretat ciutadana que creixerà en un 3,1% fins als 2,3 MEUR. D’aquesta manera, es consolida l’augment dels últims dos anys amb l’objectiu de continuar ampliant la plantilla d’agents del cos de la Policia Local. També destaquen els increments del 19% de la regidoria de Tecnologies de la Informació, OAC i Transparència.