Robert Figueras (alcalde d'Alcover): «El desdoblament de la C-37 és imprescindible»

El jove batlle alcoverenc anuncia que es posa a disposició del partit per tornar a encapçalar la llista d'Alcoverencs pel Canvi

Robert Figueras encara el tram final del seu mandat al capdavant del consistori alcoverenc. Figueras, que abans del 2015 no militava a cap partit, va passar de ser un veí compromès amb les entitats socials a batlle del segon municipi en nombre d'habitants de l'Alt Camp. Ara, pocs mesos abans dels comicis municipals, explica com ha viscut aquests primers anys en política i els reptes de futur del poble.

–Repetirà com a cap de llista d'Alcoverencs pel Canvi a les eleccions municipals de l'any vinent?

–Ara com ara encara no ho tenim decidit. La decisió la prendrem conjuntament tot el grup d'Alcoverencs pel Canvi. És veritat que si el grup m'ho demana i segueix confiant amb mi,  em postularé per tornar a encapçalar la llista d'ApC, però encara no ho tenim decidit; ha de passar per l'assemblea. Per un costat hem de valorar si ens tornem a presentar com a grup i per una altra qui encapçalarà la llista.

–Les ganes hi són?

–Les meves ganes són les de posar-me a disposició del partit per si ho creuen oportú encapçalar la llista.

–Vostè fins a l'any 2015 no havia militat a cap partit. Com han estat aquests primers anys al capdavant d'un municipi com Alcover?

–L'experiència ha estat positiva. Són experiències que no havia tastat mai. Jo en la política no hi havia estat. Havia estat molt en el teixit associatiu d'Alcover. L'Ajuntament et deix participar activament en el dia a dia del municipi, igual com en el teixit associatiu, però a la vegada també fa que coneixis molts altres temes més administratius, que de vegades fan que el que és tan bonic des de fora no ho sigui tant des de dins : les immediateses, les formes d'actuar,... Hi ha uns procediments legals a seguir que si no has estat mai dins la política, ho desconeixes al 100%. El fet de seguir treballant per Alcover és la part positiva i la part negativa que moltes coses que et pensaves que es podien fer amb un obrir i tancar d'ulls no és així.

–Vostès governen amb majoria absoluta al municipi; com estan les relacions amb l'oposició?

–Amb l'oposició sempre he intentat ser cordial; poder tenir relacions i fer pactes puntuals amb tots els partits polítics.  He intentat que hi hagi un diàleg, algunes vegades ha estat més fluid i d'altres menys, en funció dels temes que s'estan tractant, però sempre intentant arribar a acords. És evident que tenir majoria absoluta et dona tranquil·litat a l'hora de prendre decisions i que el municipi no es paralitzi en cap aspecte, però crec que ajuda molt tenir diàleg continu amb els partits de l'oposició. Alcoverencs pel Canvi ha aprovat infinites mocions presentades pels grups de l'oposició. Hi ha d'haver una entesa mútua, entenen la singularitat del municipi. Els pressupostos els hem aprovat, exceptuant l'any passat, amb acords amb grups de l'oposició. Esperem que, amb els pressupostos que es presentaran abans de finals de 2018 ,també puguem tenir el suport d'algun partit de l'oposició. Això fa dignificar una mica més el municipi.

Convent de les Arts d'Alcover
Convent de les Arts d'Alcover | Convent de les Arts

 

 

–Creu possible revalidar la majoria absoluta?

–És evident que és molt difícil. La nostra feina, més que pensar si revalidarem la majoria absoluta o no, és acabar la legislatura i poder acabar els projectes que portàvem al nostre programa electoral. Quan passin les eleccions ja en parlarem de revalidar o no revalidar. Primer, el que hem de fer és donar arguments a la població perquè pugui pensar que l'opció d'ApC és la més adequada per seguir confiant amb nosaltres.

–Com està la problemàtica amb la Cator després de l'últim episodi de pudors?

–Aquella setmana es va fer una comissió extraordinària de Cator on hi havia representants tots els partits polítics i de l'empresa.  L'equip de govern va creure convenient obrir un expedient informatiu a l'empresa i també a tots els organismes implicats,  per saber si es va complir com deu mana. S'ha fet petició a Bombers, Protecció Civil, al Departament de Territori i a la mateixa empresa. I quan tinguem tota la informació es podrà valorar si s'arxiva o s'exigeixen les posteriors negligències que hagués pogut fer l'empresa. Amb els arguments que se'ns van donar semblava que hauria estat un accident. Però, evidentment, això s'ha de contrastar amb informes pertinents de cada organisme.

–Com està el projecte del Convent de les Arts?

–El Convent és un dels projectes que som conscients que, a dia d'avui, no el podrem veure acabat properament. És un projecte a llarg termini. També és veritat que, ara com ara, li hem pogut donar una viabilitat estable amb dos objectius: la programació estable i les estades. El projecte final no deix de ser una residència d'artistes. Per fer això necessitem l'ajuda d'organismes externs. L'Ajuntament segueix demanant l'1% cultural, com va fer any passat i com ha tornat a fer aquest any. El projecte del Convent, en els seus inicis i en un altre marc socioeconòmic, tenia unes aspiracions econòmiques molt grans, i el que no volem ara és renunciar al Convent. Anem actuant amb aspiracions més baixes però amb els mateixos objectius, que és arribar a tenir una residència d'artistes. Amb ajudes de l'Ajuntament anem habilitant petites zones. L'auditori s'està utilitzant contínuament, han vingut artistes d'òpera, de circ, ..En un futur això tindrà recompensa; Alcover sortirà en el mapa de la cultura.

–Com està un dels projectes emblemàtics d'aquesta legislatura, el nou Centre de Dia?

–Estem en els últims retocs. L'edifici està tot fet. Aquest equipament estarà en funcionament abans de finals d'any per tal de donar un servei digne a la gent gran del poble. En el seu dia vam ser pioners al Camp de Tarragona amb un centre de dia on hi anaven 4 o 5 persones. Però ara al Centre de Dia hi tenim 25 persones i el lloc no és adequat. L'Ajuntament ha apostat per un nou Centre de Dia, amb pati exterior, un gimnàs, àrea de fisioteràpia,.... Aquí acaba la tasca? no. L'Ajuntament seguirà exigint a la Generalitat, ja que el consistori ha fet un gran esforç amb recursos propis, que ens doni més places públiques. Tenir un edifici on la capacitat sigui més del doble de l'actual però que no puguem donar places públiques, no és coherent. Que no ens venguin la moto que les places han d'anar a residències o altres llocs. Necessitem que les places siguin públiques. Ara en tenim 20 i necessitem que ens n'arribin 50. Amb 20 no fem res.

C-37, a Alcover.
C-37, a Alcover. | VallsDiari.cat

 

–Vostès en el seu moment van parlar amb la Generalitat perquè es desdoblés la C-37 que uneix Valls i Alcover i que registra una alta sinistralitat. Com està el projecte?

–Primer, l'Ajuntament d'Alcover ha donat suport des del minut zero a l'Ajuntament de Montblanc i a l'Ajuntament de Valls per continuar exigint el túnel del Coll de Lilla. Som conscients que aquesta obra és imprescindible. Però, també, som conscients que aquesta obra, si no va lligada amb el desdoblament de la C-37, no té sentit. En el moment que es faci l'A-27 i els cotxes arribin a Alcover, a través de la C-37, pujarà molt la sinistralitat. A dia d'avui ja ha pujat, ha augmentat en un volum molt gran els camions que passen per la C-37. Hem tingut molts accidents; gent del poble que s'ha mort. Només que n'hi hagi un,  la nostra obligació és exigir que es faci el desdoblament de la C-37, és imprescindible. Abans de l'aplicació del 155 ens van dir que a partir del 2019 hi havia recursos per tirar endavant projectes que estaven oblidats al calaix. El desdoblament de la C-37 està aprovat, validat i en exposició pública. El projecte hi és; hi ha una còpia a la Generalitat i una a l'Ajuntament. Hem de continuar exigint que això es faci. El que no podem fer és: que per un costat demanem una millora a l'A-27 i per l'altra deixem la C-37, com que és responsabilitat de la Generalitat, en un segon pla. Hem d'exigir a l'Estat que faci l'A-27 i a la Generalitat la C-37; i tot ha d'anar lligat. Una rere l'altre, si no aquí tindrem perjudicis tots, del primer a l'últim. Els accidents que hi hagi seran responsabilitat d'algú i seran responsabilitat de les persones que no vulguin tirar endavant aquesta obra.

–Teniu algun projecte nou per atraure més turisme a Alcover?

–La Fundació del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya vinculat a la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili va realitzar un estudi per l'Ajuntament on es va marcar les línies mestres per les accions de desenvolupament del turisme a Alcover. Aquest estudi està penjat a la web d'Alcover funciona, on tota persona que vulgui fer el desenvolupament d'un tema turístic allí té unes guies. Hi ha dos àmbits: el privat i el públic. Enguany, ja hem començat a treballar amb el nou format Terra de Bandolers, que era una de les línies de l'estudi que buscava diversificar l'oferta cultural del municipi durant tot l'any, no només a l'octubre.

–Com veu l'Alcover del futur?

–Volem seguir marcant la mateixa línia dels últims 20 anys. En un futur pròxim Alcover tindrà una central de biomassa per abastir tots els equipaments públics de l'àrea de serveis: piscina, pavelló municipal, escola,... Serem la primera central de biomassa del Camp de Tarragona; no n'hi haurà cap més que s'encarregui d'abastir tants equipaments com la d'Alcover. La central que s'està projectant serà única. Vam treballar conjuntament amb la Diputació per fer el PAES (Pla d'Energia Sostenible). Vam ser dels primers ajuntaments que vam tenir el PAES. Estem actuant en energia sostenible, intentant reduir al màxim l'energia del nostre municipi. És molt important que totes les calderes dels nostres equipaments funcionin únicament amb biomassa i que en un futur aquesta biomassa surti de les muntanyes de Prades, dels propietaris que tenen terrenys a les muntanyes. També tenim com a objectiu que Alcover segueixi tenint els serveis bàsics i que funcionin. A dia d'avui hi són, hi funcionen. És molt bonic inaugurar serveis i que al cap de dos dies els hagis de tancar. Que algú em digui algun servei bàsic que tingui Valls i no tingui Alcover. Ho tenim tot a dia d'avui. I si podem, treballar per augmentar-los.