Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Assistents a la roda de premsa a la plaça del Blat

L'Associació CATESCO rebrà el reconeixement d'Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2021

La proclamació de l'Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2021 tindrà lloc a partir de les 19.00 h del diumenge 20 de juny a la plaça del Blat, quilòmetre zero casteller, dins dels actes de la Festa Major de Sant Joan

L'Associació CATESCO, que fou coimpulsora de la candidatura els Castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, rebrà el reconeixement d'Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2021, diumenge 20 de juny a la plaça del Blat de Valls, en els actes castellers de la Festa Major  de Sant Joan d'enguany. La decisió ha estat presa per unanimitat per part de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, juntament amb l'Ajuntament de la ciutat. El guardó el recollirà la directora de l'entitat, Marina Gay.

Cada any des del 2011 la ciutat de Valls a través de la  Comissió Xiquets de Valls, en què participen les dues colles castelleres locals, escull l'Ambaixadora o Ambaixador dels Xiquets de Valls, que recau en la persona, entitat, institució o empresa que ha contribuït a projectar els bicentenaris Xiquets de Valls fora de la pròpia ciutat on van néixer. Enguany es proclamarà la desena Ambaixadora, reconeixement que ha recaigut en l'Associació CATESCO.

Encara amb el nom inicial de Centre UNESCO de Catalunya, l'actual entitat CATESCO va ser clau en l'impuls i en el camí de tres anys i mig de la candidatura dels Castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquest projecte s'havia iniciat a Valls, l'abril de 2007, amb la celebració de la primera Nit de Castells, en què es feu la proclamació pública d'aquesta aspiració. Així l'associació formà part de la Comissió Castells Patrimoni de la Humanitat  que va aconseguir un bon suport social arreu del país, traduït en una declaració solemne de suport pel Parlament de Catalunya, amb la unanimitat de tots els grups polítics, l'abril de 2008. El juliol d'aquell any el Consejo del Patrimonio Histórico –organisme d'àmbit estatal– l'avalà per poder-la tramitar davant la UNESCO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura.

La distinció de Patrimoni de la Humanitat, obtinguda el 2010, ha contribuït notablement perquè els Castells hagin assolit un major reconeixement universal. Si bé les institucions públiques i el món empresarial van tenir un paper clau en aquell nomenament, també ho és que la societat civil, personificada en aquest cas en el Centre UNESCO de Catalunya, fou indispensable per actuar de mitjancer davant l'organisme internacional.

Xarxa internacional

La Comissió Xiquets de Valls ha considerat que calia visibilitzar més aquest rol del sector associatiu i de les seves xarxes internacionals, i per això la ciutat quilòmetre zero del món casteller els ho vol agrair amb el reconeixement. Fundada amb el nom inicial de Centre UNESCO de Catalunya, l'actual CATESCO es creà el 1985 per contribuir a promoure la presència de la llengua i cultura catalanes a l'àmbit de la UNESCO així com difondre i potenciar els valors, projectes i iniciatives de la UNESCO a Catalunya. Des d'aleshores ha treballat per promoure a la societat catalana els principis i valors de la UNESCO en els àmbits de l'educació, la ciència, la cultura, el desenvolupament sostenible, la democràcia, els drets humans, la llibertat d'expressió i comunicació, la ciutadania global, el diàleg i la pau.

Com a conseqüència del nou marc normatiu referent a les associacions i els clubs UNESCO adoptat per la 39a Conferència General de la UNESCO el 2017, en què s'extingia la figura dels Centres per a la UNESCO, el 2019 l'associació adoptà el nom CATESCO (Organització Catalunya per a l'Educació, la Ciència i la Cultura). Està adscrita al Departament de Comunicació Global de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), i assolí l'estatus de relacions oficials amb la UNESCO el 1993 i l'estatus consultiu especial amb el Consell Econòmic i Social de Nacions Unides (ECOSOC) el 2002. Ha participat a les Conferències Generals de la UNESCO i a diferents òrgans dependents de l'ONU, com el Fòrum Polític d'alt nivell, la Comissió sobre la Condició de les Dones i el Consell de Drets Humans de l'ONU.

Ambaixadores anteriors

Amb anterioritat han estat diversos les Ambaixadores i Ambaixadors dels Xiquets de Valls, com per exemple la Fundació Pau Casals, per la vinculació del mestre del Vendrell amb la música dels castells; l'Administració de la Festa Major de Sant Fèlix de Vilafranca, per haver mantingut la programació castellera fins i tot en els moments de màxima crisi de l'activitat; la Muixeranga d'Algemesí, com a ball de valencians o antecedent immediat dels nostres castells; el Camp de Refugiats de Smara, ubicat al desert de Tinduf al Sàhara, per haver acollit tallers castellers; o Cossetània Edicions, per comptar amb l'única col·lecció castellera.