Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
lladrefaves-picamoixons

El gegantó Lladrefaves de Valls tornarà, un any més, a Picamoixons

Serà el proper dissabte 16 de març amb motiu de la celebració de la Festa Major de Sant Josep. L’hora de sortida serà a les 10 de matí des de la plaça del Blat

lladrefaves-picamoixons
El gegant Lladrefaves recorre a peu la distància que separa Valls i Picamoixons | Albert Oliva

 

El proper dissabte 16 de març Picamoixons celebra la Festa Major de Sant Josep. Com és tradició, el gegant negre de Valls, conegut amb el nom de Lladrefaves, renovarà el compromís centenari de visitar la població. Un any més, es convida a tothom a acompanyar els gegantons de Valls en la tradicional anada a peu fins a la població.

L'anada a peu començarà una hora més tard

Enguany la sortida està prevista una hora més tard, a les 10 del matí, des de la plaça del Blat. L'itinerari serà pel carrer de l’Església, el Portal Nou, la baixada carrer Portal Nou, el carrer de l’Alt Camp, de la Vall d’Aran, avinguda de les Comarques i camí dels Boscos. A les 12, aproximadament, s’arribarà a Picamoixons pel camí del Cementiri i es passarà pel carrer Major fins a la baixada santa Úrsula i plaça santa Úrsula, on hi haurà l’esmorzar popular i les ballades finals. Hi haurà servei d’autocar per la tornada a Valls.

La festa de Sant Josep s'empleta amb una tradició centenària

La tradició del gegantó Lladrefaves d’anar caminant a Picamoixons, en representació de Valls amb motiu de la Festa Major de Sant Josep, està documentada des de fa segles. La Unió Anelles de la Flama la recuperar l'any 2012 conjuntament amb l’EMD de Picamoixons. Anualment també es compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls i l'Associació de Veïns picamoixonenca.

picamoixons
El poble de Picamoixons celebra la Festa Major d'hivern per Sant Josep | AAVV Picamoixons

 

Joan Amades situa l'origen del nom del gegant a Picamoixons

L’origen del nom del gegant negre de Valls el trobem en una d’aquestes anades i vingudes pels camins que enllacen les dues poblacions. Segons conta el folklorista Joan Amades, en una festa de Sant Josep, arribant el gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades. Els balladors del gegant, però, es negaren a ballar al·legant el cansament de la jornada i les autoritats presents obligaren a dits individus a fer l’espectacle, amb la sorpresa de tots que entre volta i volta van començar a caure tavelles de fava de les faixes dels geganters. Resulta que anant cap a Picamoixons els geganters s’havien entretingut a anar agafant faves dels camps.