Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un dels moments de la competició de robòtica del Brickània 2018.

El festival Brickània de Montblanc aposta per la robòtica amb tallers familiars i una competició d'escoles

Petits i grans podran gaudir d'activitats amb Lego relacionades amb el món de la robòtica. També hi haurà una competició on participaran 70 escoles del territori

Un dels moments de la competició de robòtica del Brickània 2018.
Un dels moments de la competició de robòtica del Brickània 2018. | Cedida
 

Aquest any el festival Brickània de Montblanc torna a apostar per la robòtica, un dels àmbits que està més en alça en el món educatiu. Els Lego tradicionals continuaran essent el fil conductor i central d’aquesta edició, però els robots també tindran el seu espai i s’aproparan al públic familiar.

Això serà a través de la competició de Lego Mindstorm i els tallers de robòtica per a totes les edats  que serviran com a activitats complementàries del festival.  

Pel que fa a la competició, la participació és molt significativa, ja que en formen part els alumnes de 5è i 6è d’unes 70 escoles de la província de Tarragona  que fan activitats de robòtica durant el curs. Aquesta prova té lloc dissabte i diumenge en horari de matí.

Tania Valderrama és la coordinadora pedagògica de Dynamind, l’empresa que du a terme aquestes proves. Per poder participar, «els alumnes han fet un treball previ amb robots i en el Brickània exposen les seves estratègies per veure qui resol millor les proves que se’ls proposen», explica.

De fet, actualment la robòtica és un dels àmbits més nous amb què es treballa les escoles, per això la participació en la competició d’enguany és tan alta. Precisament, l’objectiu que es persegueix amb aquestes activitats escolars és «introduir als alumnes en un nou llenguatge: el de la programació, que és molt lògic i pràctic», diu la coordinadora.

Així com a l’hora de dissenyar un videojoc fem que un personatge es comporti com nosaltres volem, en el Lego Mindstorm «bolquem unes ordres i el robot s’ha de comportar com volem».

Competició de robòtica al Brickània 2018.
Competició de robòtica al Brickània 2018. | Cedida

Pel que fa als tallers que es faran al festival Brickània, estaran centrats en la construcció de robots amb Lego «amb ordres bàsiques», la qual cosa permetrà que puguin gaudir-ne persones de totes les edats. Tindran lloc a la sala de les Corts Catalanes i a la sala polivalent del claustre de Sant Francesc. 

L'empresa Dynamind ja va estar present a Montblanc en la passada edició de Brickània, una experiència que la Tania descriu com a «molt positiva, aquest festival és un aparador increïble on podem arribar a tots els públics».

La robòtica i el seu futur

Aquest auge que té ara la robòtica, sobretot en els centres educatius, sembla que ha vingut per quedar-se. «Som conscients que això és el futur, els infants han de dominar l’entorn digital», diu la Tania. I afegeix que aquesta «és una nova manera de comunicar-nos que acabarà essent part del dia a dia,  per això les escoles estan mirant cap a aquest futur».

Reconeix que el terme robòtica pot sonar a alguna cosa difícil de fer i poc accessible i, de fet, trencar aquesta barrera de la por, sovint és complicat, «sobretot amb els mestres», però assegura que els tallers que es fan són  una aposta «per apropar la robòtica educativa de manera planera a tots els públics».