| Cedida
Comença una nova etapa per a les cambres de comerç de la regió de Tarragona. Amb els seus nous presidents acabats de triar (excepte en el cas de Tortosa que serà en pocs dies), es vol donar una nova embranzida a aquests ens i treballar plegats per a fer front a les demandes que hi ha al territori.
Aquest dijous al matí, representants de les quatre cambres s’han trobat a Valls en el marc de la presentació de l’informe de conjuntura de l’economia del primer trimestre a la demarcació.
El president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M. Rovira, ha posat de manifest la necessitat de crear un ‘lobby’ de poder per tal d’accelerar projectes i infraestructures que afecten les diverses poblacions de les comarques tarragonines. «Hem de poder tirar endavant l’A-27 i moltes altres infraestructures, hem de fer les coses en conjunt», ha dit.
Rovira també ha trobat convenient crear una taula sectorial d’exportació, una idea procedent de la Càtedra Innovació Empresa de la URV que donaria empara a la iniciativa.
Aprofitant aquesta nova etapa que ara viuen les quatre cambres de comerç del territori, després de celebrar eleccions, «ens hem de posar les piles i no podem actuar com ho hem fet fins ara», ha dit Rovira.
En aquest context de sumar esforços, la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé, ha demanat un pacte local de l’ocupació «per tal de millorar la situació del mercat laboral».
Per la seva banda, el president de la Cambra de Reus, Jordi Just, ha destacat la necessitat de «potenciar la indústria, és un gran motor i hem de ser-hi al costat».
Per últim, des de la Cambra de Tortosa, Francesc Minguell, ha destacat la diversificació de la indústria de les Terres de l’Ebre on s’està apostant pel 'packaging' com a sector emergent. També ha remarcat que les fàbriques de mobles de La Sénia «tornen a funcionar gràcies a les noves tecnologies».
Informe de conjuntura econòmica del primer trimestre
Les quatre cambres han escenificat aquesta unió durant la presentació de l’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre del primer trimestre de 2019, elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial Grup de Recerca d’Indústria i Territori.
Aquest informe posa de manifest que en aquest primer període de l’any, es registra una taxa d’atur del 15,49%, gairebé quatre punts per sobre de la dada catalana. A més, els contractes temporals suposen un 89,05% del total. La creació d’empreses a la zona ha disminuït un 1,46%, una dada superior que al conjunt de Catalunya.
Per últim, les exportacions mostren una certa recuperació els dos primers mesos de 2019, encara que lleugerament inferior a la dels conjunts català i espanyol.
L'APUNT: 'Evidències fins ara irrealitzables'
Primer acte conjunt de les noves cambres de comerç tarragonines, avui, a Valls, amb la presentació de l'informe de conjuntura econòmica.
Entre els titulars de la presentació, la necessitat de crear un lobby territorial per accelerar projectes i infraestructures, la creació d'una taula sectorial d'exportació, ser al costat de la indústria i ajudar a millorar la situació del mercat laboral.
Sona tot plegat a evidència i a obvietat. I també suscita certs dubtes ja abans de començar pel Munt de vegades que s'ha parlat de lobby, d'anar tots a una, de fer un front comú sense acabar-ho d'aconseguir. I les cambres sempre hi han sigut, en aquests fronts comuns, però de perfil i en alguns casos buscant la foto de rigor i poca cosa més. Ara comença una nova etapa i tot i que els objectius són essencialment els mateixos que fins ara, sembla que el tarannà dels nous responsables camerals pot fer que a més d'anunciar-los també s'avanci més i millor per aconseguir-los.
El president de la cambra vallenca ho ha dit ben clar «ens hem de posar les piles i no podem actuar com hem fet fins ara».