Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Nenes vestides de comunió

L’Alt Camp impulsa una prova pilot per ampliar la catequesi de la Primera Comunió a 3 anys

La proposta té com a objectiu donar un coneixement previ i una base d’experiència religiosa als xiquets i xiquetes

Les parròquies de l’Alt Camp han iniciat una prova pilot que pretén canviar la preparació que reben els xiquets i xiquetes per a la Primera Comunió. En aquest sentit, l’arxiprestat de la comarca ha impulsat un nou model de catequesi que té una duració de 3 anys i no de 2, com es produïa fins ara. L’objectiu és, segons Joan Àguila, l’arxiprest i director del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears, donar un coneixement previ i una base d’experiència religiosa als infants.

«Fa uns anys, els nens i nenes feien tot aquest procés previ abans d’iniciar la catequesi a través dels seus pares i avis, però el  model de família ha canviat totalment i ens trobem que hi ha xiquets que mai han entrat en una església», exposa el rector. Afegeix que «ara no comencem de zero, sinó de menys deu», i per aquest motiu, la catequesi i la preparació per a rebre la Primera Comunió s’han d’adaptar a la nova realitat i han d’incorporar un curs d’iniciació  per tal que els nens i nenes tinguin un desvetllament de la fe ple quan s’iniciï el segon curs.

200 xiquets ja han provat el nou model

La idea és que la proposta s’implanti arreu de Catalunya i també a les Illes Balears. En aquest sentit, la formació comença amb 7 anys i finalitza quan els infants en tenen 9, i a l’Alt Camp ja hi ha uns 200 xiquets i xiquetes que han fet la catequesi amb el nou model. «Volem fer les coses el millor possible i adaptar-nos a les necessitats que tenen les famílies del segle XXI i, amb això, podem assegurar que ja hem obtingut uns resultats molt favorables i recomanarem l’experiència  que hem tingut a les parròquies de l’Alt Camp», explica mossèn Joan Àguila a TarragonaDigital.

Imatge d'arxiu d'unes nenes celebrant la primera comunió a Reus
Més de 2.300 famílies es van veure afectades per l'ajornament de les comunions | ACN

Pel que fa a la rebuda que ha tingut el canvi per part de les  famílies, i també dels mossens de la comarca, Àguila assegura que ha estat magnífica, «ja que entenen que avui dia els xiquets i xiquetes no tenen un desvetllament de la fe a casa i que els cal una preparació més completa, tal com ells la van rebre dels seus pares».

«Tenim nous recursos i ens hem adaptat a l’aprenentatge telemàtic»

L’esclat de la pandèmia, durant el mes de març de 2020, va fer que molts nens i nenes haguessin d’esperar un any més per a rebre la Primera Comunió, ja que el confinament i les restriccions van fer totalment inviables les celebracions. A més, la Covid-19  també ha obligat a adaptar molts continguts a l’aprenentatge telemàtic i a crear nous recursos.

El rector vallenc conclou que «és important tenir en compte que l’itinerari de la formació en la fe no acaba amb la Primera Comunió, sinó que va més enllà del sagrament  i seria ideal que els infants continuessin participant en els següents cursos de catequesi perquè el creixement en la fe és vàlid per a qualsevol edat».