Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'apicultor Joan Maria Llorens, a La Casa de la Mel, d'Alcover.

Joan Maria Llorens, apicultor: «Si les abelles desapareguessin, seria catastròfic pels humans»

Alcover és la seu de l'Associació Amics de les Abelles, que vetlla per la divulgació i preservació d'aquest insecte. A més, aquí es fa la guardonada Mel del Remei

L'apicultor Joan Maria Llorens, a La Casa de la Mel, d'Alcover.
L'apicultor Joan Maria Llorens, a La Casa de la Mel, d'Alcover. | Àngel Ullate

 

En un petit carrer d'Alcover, camuflada entre els diversos immobles, es troba La Casa de la Mel. Gràcies a la tasca que es fa des d'aquest petit indret, s'obté una mel i altres productes de qualitat, a més de lluitar per la supervivència de les abelles. Aquest fet i la discreta ubicació de la casa, ve a ser una metàfora de la feina que fan els apicultors en l'actualitat, la qual resumeix en poques paraules en Joan Maria Llorens: «som un sector petit però molt important».

En Joan Maria és apicultor i responsable de La Casa de la Mel. La seva feina ve de dues generacions enrere quan, el seu pare i el seu avi, ja treballaven la mel a les muntanyes de Prades. Confessa que, en un principi, no era la feina que ell volia, però de seguida «m'hi vaig enganxar».

La Casa de la Mel té dues estances d’allò més acollidores, guarnides amb mobles ‘vintage’ i exhibint tots els productes que s’hi fan. Els detalls es troben a les parets, on s’exposen desenes d’articles de premsa sobre l’empresa, fotografies històriques i, fins i tot, peluixos d’abelles.

Donant una ullada general, el conjunt de la casa conté les diverses  tonalitats del color marró i també grocs, que combinats, formen un fabulós ‘color mel’.

Entrada de La Casa de la Mel a Alcover.
Entrada de La Casa de la Mel a Alcover. | Àngel Ullate

El capità d’aquest vaixell és en Joan Maria que, a diversos quilòmetres d’allà, enmig de la natura, cuida les abelles d’on n’obté la mel. «A l’hivern estan a uns 200 metres i amb el bon temps les traslladem a uns 1.000 metres d'altura», diu. Tots aquests factors contribueixen després a fer un «producte de qualitat».

Aquest apicultor ha anat col·leccionant de mica en mica estris antics del seu ofici i, actualment, disposa d’una de les col·leccions més importants de Catalunya en aquest àmbit, que està exposada a la Casa Museu de la Mel d’Alcover, situat a la carretera de Valls. Tot i això, a la zona hi ha pocs apicultors que sumen unes 2000 arnes.

El seu, és un sector difícil que ha de lluitar contra diversos factors: per una banda, la competència deslleial de la mel industrial, procedent de la Xina, en la majoria dels casos. Per l'altra, la crisi dels oficis del camp que, a poc a poc estan desapareixent. I, per si fos, poc, l'amenaça que pateixen les abelles.

«Les abelles cada cop es troben més perjudicades i en regressió», alerta en Joan Maria. Els plaguicides, insecticides, malalties, el canvi climàtic, la urbanització dels entorns rurals o la presència de la vespa asiàtica són amenaces del dia a dia que pateix aquest insecte i fa trontollar el seu equilibri vital.

Interior de La Casa de la Mel d'Alcover.
Interior de La Casa de la Mel d'Alcover. | Àngel Ullate

 

Per fer front a aquestes advertències que envia la mateixa natura, l'any 2005 es va crear des d'Alcover l'Associació Amics de les Abelles i es va iniciar l'anomenat projecte Redicat que duu a terme accions de conscienciació i divulgació sobre la importància d'aquest petit insecte. Actualment l'associació compta amb quasi 200 associats procedents de diverses comarques catalanes.  

«L'abella és molt important: fa el 80% de la pol·linització dels insectes»

«Fa milers d'anys que les abelles estan aclimatades al territori de les muntanyes de Prades i són una font d'aliment de molts animals», explica l'apicultor. De fet, sense la presència de les abelles, segurament tot l'ecosistema d'aquesta zona seria totalment diferent.  «La pol·linització de l'abella suposa el 80% de la que fan els insectes pol·linitzadors», diu en Joan Maria.

A més, «són molt fidels». Això es tradueix en el fet que, si van al romaní, segueixen de romaní en romaní i «això és molt important perquè és una pol·linització eficaç». Però, què passaria si no hi fossin? L'apicultor té clara la resposta: «com deia Einstein, en uns anys podria perdre's la vida, la humanitat.  Hi hauria una catàstrofe i de mica en mica les espècies desapareixerien, per tant és important que hi fem alguna cosa al respecte».

El que si és segur que passaria abans de tot, és que desapareixerien moltes plantes aromàtiques com la farigola, l'espígol o el romaní  «i també la cadena tròfica que va darrere d'aquestes plantes».

Tres pots de Mel del Remei, d'Alcover.
La Mel del Remei, d'Alcover. | Àngel Ullate

Ara per ara, una de les problemàtiques que es presenten més urgents per als apicultors és la presència de la vespa velutina o vespa asiàtica a les nostres comarques. «S'hauria de fer un bon protocol per combatre-la», afirma l'apicultor, que també troba a faltar un punt de sensibilitat per part de les administracions envers el seu ofici.

«Per això és molt important donar a conèixer que això forma part de la nostra cultura,  fent divulgació i conscienciar que comprant mel a un apicultor s'està contribuint també a preservar les abelles», reclama en Joan Maria.

La mel del Remei, vi de mel o mel amb crema d'avellana

No tot el que envolta el món de les abelles és una amenaça per l'espècie. Des de La Casa de la Mel d'Alcover, fan tota mena de productes a partir d'aquesta matèria primera: mel de mil flors, romer, de bosc; codonyat; cervesa de mel; mel amb crema d'avellana o un vi de mel  que ha quedat 4t en un certamen europeu i primer en l'àmbit estatal.

La Mel del Remei també ha portat el nom d’Alcover en altres concursos i  ha estat triada com a millor mel catalana a Lleida a més d’obtenir fins a 5 premis de les 7 vegades que s’ha presentat.  

La Mare de Déu de l’Abellera

En Joan Maria, a més, ha estat promotor d’una original iniciativa. L’any 2003 va promoure «que es declarés la Mare de Déu de l’Abellera com a la nostra patrona».  És possible que per als qui no són del gremi, aquesta Mare de Déu sigui una completa desconeguda. Porta una corona amb 50 abelles d’or i al mig l’abella reina i una de les seves imatges la va pintar l’orfebre i pintor vallenc Jaume Mercadé Queralt.

Detall de La Casa de la Mel d'Alcover, amb una placa dedicada a les abelles.
Detall de La Casa de la Mel d'Alcover. | Àngel Ullate

El 20 de maig, Dia Mundial de l'Abella, hi haurà 4 jornades d'activitats

La UNESCO va declarar l'any passat que el 20 de maig és el Dia Mundial de l'Abella. De fet, l'any 2018 es va fer tota una jornada d’activitats. Aquest any per commemorar aquesta festa s’han preparat quatre dies de celebració amb diversos actes. Divendres 17 es podrà veure una exposició amb una reproducció de pintures rupestres que relacionen per primer cop a la història a l’home amb l’abella.

El dia 18 de maig hi haurà jornades tècniques sobre l’abella a Reus i el dia següent es faran portes obertes a la Casa Museu de la Mel amb un esmorzar de pagès i una batucada, a més de diversos tallers, que culminaran amb una fideuada. El dia 20, Dia Mundial de l’Abella, les escoles d’Alcover aprendran com es treu la mel, faran un taller d’espelmes i es presentaran els premis d’un concurs de dibuix on han participat els alumnes.