Façana de l'Ajuntament de la Riba

El Centre d’Interpretació del Paper: un recurs per reivindicar el patrimoni industrial de la Riba

Aquest estiu d’inaugurarà el punt d’informació de l’antic molí de cal Besora

La tradició dels  molins paperers  es manté ben viva a la Riba. Aquest municipi de l’Alt Camp conserva prop d’una desena de construccions d’aquesta tipologia. Formen part del ric patrimoni industrial que va imperar en el passat i que encara forja la personalitat del poble d’avui.

Amb tot això, des de fa un temps s’han impulsat diverses iniciatives per reivindicar i divulgar aquests elements. La finalitat és clara: constituir un reclam cultural que ampliï l’oferta turística ribetana i posi en valor la seva tradició paperera.

En aquest sentit, a partir d’aquest estiu entrarà en funcionament el punt d’informació  ubicat a l’antic  molí de cal Besora. «Es tracta d'un equipament que permetrà explicar i ensenyar als visitants l'extens patrimoni paperer del nostre poble, molt significatiu i emblemàtic per a nosaltres», explica la regidora Montse Thomas a TarragonaDigital.

El Centre d’Interpretació del Paper, més a prop

A banda d’aquest nou equipament, l’Ajuntament de la Riba ja ha completat el projecte de  rehabilitació del molí del Recó. Aquest espai, en un futur, ha d’esdevenir el  Centre d’Interpretació del Paper, que ajudarà a contextualitzar la realitat patrimonial, econòmica i social del municipi.

«La posada en marxa del Centre d’Interpretació, si tot va com ha d’anar, serà aquest 2021. També esdevindrà una eina molt útil per conèixer el patrimoni paperer del poble i tot plegat suposarà un  reclam turístic molt potent per la Riba i per als seus veïns», celebra la regidora.

Fotografia antiga del molí de cal Besora de la Riba
Imatge antiga del molí de cal Besora | Cedida

Es crea el Consell Municipal Assessor de Cultura i Turisme

Amb la finalitat de gestionar els nous equipaments ribetans, l’Ajuntament ha creat el Consell Municipal Assessor de Cultura i Turisme. Formen part d’aquest organisme l’alcalde, dos regidors i diverses persones convidades. «Es treballarà amb l’objectiu de potenciar les rutes i la divulgació dels molins, a més d’ampliar l’oferta turística de cara al visitant», diu Montse Thomàs.

Impuls industrial al segle XVIII

L'impuls industrial de la Riba té el seu inici durant el segle XVIII, a partir de la instal·lació dels primers molins de paper moderns. Al segle XIX hi havia 42 molins paperers.

Els molins paperers eren emplaçats en tres zones diferents: n'hi havia 20 dins la població, 15 a la vora del  riu Brugent i 7 a la del Francolí. Els més antics eren el molí del Siurana, datat el 1721, el molí de cal Camps, del 1758, i el molí del Cap de la Riba, bastit el 1791.