Persones amb un ordinador a VallsGenera

Neix a Valls un programa pioner que vol fomentar la innovació social i digital

El nou projecte rep el nom de «Col·laboratori Valls»

Vallsgenera ha engegat aquest 2022 un  programa pioner per tal de fomentar la  innovació social i digital. El nou projecte, que rep el nom de «Col·laboratori Valls», vol potenciar precisament el treball en xarxa, la cocreació, la transferència de coneixement i impulsar l'emprenedoria en el sector tecnològic. D'aquesta manera, el Col·laboratori serà el banc de proves d'iniciatives innovadores i projectes concrets com el que ja està impulsant la regidoria de Transparència, OAC i Tecnologies de la Informació per a la posada en marxa d'un  XatBot d'atenció a la ciutadania basat en intel·ligència artificial.

El «Col·laboratori Valls» té entre els seus primers objectius donar resposta a la  bretxa digital i fomentar que el coneixement i la innovació digital s'estengui a tota la població i sigui un element que sumi en favor de la cohesió. Per això mateix, el projecte posa el focus en el treball en xarxa, amb la participació de la ciutadania, com a motors per transferir habilitats innovadores al conjunt de la ciutadania i, a la vegada, convertir-se en un espai de cocreació per donar resposta a reptes compartits.

En aquest sentit, el col·laboratori ha de ser un espai per impulsar la cultura de la  innovació, per estendre una valoració positiva del coneixement i de la mateixa manera fomentar l'ocupació i les iniciatives d'emprenedors en l'àmbit digital i tecnològic. El treball en xarxa permetrà connectar ciutadania, entitats i agents per establir de manera conjunta reptes que puguin desembocar en el desenvolupament de projectes realitzables i concrets.

A més es promouran tallers, activitats i xerrades divulgatives, entre elles jornades, esdeveniments o showrooms on es puguin mostrar les innovacions i els prototips. El Col·laboratori Valls està connectat amb altres projectes similars d'arreu de Catalunya o la demarcació de Tarragona com el Col·laboratori CatSud o el Catlabs.

XatBot d'atenció a la ciutadania

El Col·laboratori ja està participant en un primer projecte del departament de Sistemes de la Informació i Comunicacions de l'Ajuntament per a la creació d'un XatBot  d'atenció a la ciutadania basat en un sistema d'intel·ligència artificial. Aquesta iniciativa està liderada per l'empresa PG Conocimiento i hi intervenen altres Ajuntaments de Catalunya, entre ells els de Tarragona i Valls que són els dos municipis que tenen més avançat el projecte.

El XatBot és un sistema que està programat perquè interactuï amb la ciutadania i resolgui preguntes sobre diferents temàtiques, sense que hi hagi una persona física contestant. Així, la nova tecnologia permet a l'usuari mantenir una conversa a través del XatBot, amb l'avantatge que sempre està disponibles, les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, per resoldre els dubtes dels usuaris i usuàries. A més, els algoritmes desenvolupats per la intel·ligència artificial i d'aprenentatge automàtic del sistema permeten que el XatBot sigui capaç d'aprendre amb el pas del temps per donar respostes més precises a les preguntes de la ciutadania.

Els diferents ajuntaments participants en el projecte estan desenvolupant el XatBot per consultes concretes i, un cop es completi el procés, es podran integrar tot en un únic sistema que compti amb totes les temàtiques. En el cas de Valls, el XatBot s'està dissenyant per respondre i atendre a la ciutadania en tràmits relacionats amb l'ocupació de via pública. Així, s'està preparant el XatBot per respondre preguntes sobre sol·licituds d'ocupació de via pública per obres, organització d'actes de les entitats, reserves i tallaments de carrer, guals o instal·lació de terrasses, entre d'altres.