Intervenció a la plaça de l'Oli

El Comitè de Defensa de les Decennals de Valls: un moviment per reivindicar les festes «que mai van poder ser»

Durant 10 dies es duen a terme 10 accions artístiques per reflexionar sobre aquest fet històric

Les  Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela són un esdeveniment que se celebra a la ciutat de Valls cada 10 anys, «menys el maleït 2021, en què a causa de la pandèmia mundial s’ajornen fins a nou avís». També representen «una unitat de mesura que tota persona vallenca empra com a referència temporal». Amb missatges com aquest, en els últims dies el Comitè de Defensa de les Decennals que mai van poder ser ha irromput a les xarxes socials amb la finalitat de «fer reviure l’esperit candeler que el poble reclama».

Darrere d’aquest projecte hi ha tres persones creatives amb inquietuds artístiques: l'Edu Vidiella (dissenyador gràfic i tipogràfic), el Xavier Cendrós (arquitecte) i el Medir Cucurull  (fotògraf i activista cultural). Fan notar que «en cap moment hi ha hagut una voluntat d'amargar-nos, però sí que de manera intencionada hem volgut que la gent de Valls es fes seva la idea i vam creure interessant que d'entrada fos anònima i per tant no apareguessin els nostres noms».

Amb tot, asseguren que en un primer moment no pensaven arribar tan lluny. «Com a persones creatives i inquietes volíem crear alguna cosa que commemorés aquest fet únic i a poc a poc, i a mesura d'anar parlant, la cosa va anar creixent, amb un enfocament des d'un punt de vista positiu i jugant amb la ironia, la formulació en condicional, el vallenquisme, el fet de commemorar una cosa que sabem que no serà i el contrasentit de crear un marxandatge», expliquen a TarragonaDigital.

10 dies, 10 espais i 10 reflexions artístiques

Per això, «hem impulsat una acció artística que vol reivindicar que enguany, com tots els que acaben en 1, és any de Decennals a Valls», diuen. Es tracta del projecte artístic ‘Les Decennals que mai van poder ser’, en el qual durant 10 dies entre el 29 de gener i el 7 de febrer, en 10 espais i amb 10 artistes vallencs es duran a terme 10 reflexions sobre aquest fet, plasmat en múltiples disciplines.

Marxandatge de les Decennals de 2021
Des d'avui dilluns es pot comprar el marxandatge | Cedida

«El marxandatge vol deixar constància històrica»

Els impulsors exposen que «volem deixar constància de la singularitat d’aquest moment, ja que les de 2021 són unes Decennals que passaran a la  història per no haver-se pogut celebrar i aquest fet les converteix en més històriques que mai». Per aquest motiu, i com a font de finançament  del projecte, han creat un seguit de productes de  marxandatge amb la imatge gràfica usada a les xarxes, com una samarreta, una tassa, una bossa, una cervesa i una làmina commemorativa.

Així, en una època complicada pel món de l’art, els beneficis de les vendes aniran destinades a la producció artística i es repartiran entre les persones participants per dotar-les d’un mínim de pressupost i aconseguir que puguin seguir donant sentit a la vida des de la seva mirada.

A més, sembla que amb aquesta iniciativa és la primera vegada que es desenvolupa un marxandatge d’un fet que se sap que no esdevindrà, «però tot i semblar estrany, l’esperit candeler vallenc fa que tot plegat agafi més sentit que mai, ja que aquests  productes passaran a la història per commemorar un fet que és únic al país», conclouen.