Flama del Canigó

La nit més màgica a Valls: Retornen les Completes de Sant Joan després de 3 anys

Avui, dia 23 de juny, la capital de l'Alt Camp inicia els dies centrals de la Festa Major

Avui dia 23 de juny, vigília del dia gran de la Festa Major de Sant Joan Baptista de Valls, és un dels moments més destacats de la festa. A primera hora del matí té lloc l'enramada de la creu de la imatge del sant del retaule de l'església amb flor vermella. A les 12.00 h del migdia el repic de campanes des de l'arxiprestal de Sant Joan i els morterets pregonen la festivitat i els Gegants de la Ciutat anuncien la festa patronal pels carrers de la ciutat.

Consulta el programa d'actes aquí!

La tarda comença amb la recollida del foc procedent de la mítica muntanya del Canigó, que arribarà a la plaça del Carme i serà acompanyat fins a la plaça del Blat per diversos elements festius. Aquí s'encén la graella característica d'aquest vespre, es fa la lectura de la proclama de la diada i es reparteix el foc entre els diversos barris i entitats perquè puguin encendre les seves  foguerades.

La nit i el ritual ancestral

A la nit és el torn de les  Completes, un dels actes nocturns per excel·lència al voltant d'aquest cant que té lloc a l'interior de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista. El seguici cerimonial acompanya la bandera de la ciutat i la corporació municipal fins a les Completes i es realitza l'entrada de la senyera a l'església. L'orgue interpreta el toc de castells i l'àliga balla a l'interior del temple.

Persones de concert a Valls
Concert de la Festa Major de Sant Joan 2019 | Cedida

Acabades les Completes, el seguici retorna fins a l'Ajuntament en la sortida de Completes, un dels moments més màgics de la festa vallenca amb la ballada conjunta de tots els elements a la plaça del Blat. La comitiva és acompanyada per les campanes, bengales, cascada i focs d'artifici. El seguici fa les seves balladetes i té lloc l'actuació nocturna dels  Xiquets de Valls seguint el costum antic d'aixecar els seus castells de manera simultània arrodoneix la jornada. A continuació, arrenquen tots els escenaris de la revetlla.

La Festa Major de Sant Joan Baptista de Valls, al voltant del dia  24 de juny, és considerada l'inici de la temporada tradicional de castells, la manifestació més identitària de Valls i un dels símbols de Catalunya. Alhora és l'inici de la temporada de festes patronals de l'àrea etnogràfica del Camp de Tarragona i el Penedès, i gaudeix d'un notable Seguici Cerimonial integrat per balls, bestiari, balls parlats i sonadors tradicionals.