Persones en un concert a Valls

Les Festes Decennals 2021+1 de Valls presenten els concerts i la programació musical

Durant els 10 dies s'oferirà un programa creatiu, dinàmic, plural, modern, fresc i exigent

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021 + 1 han presentat la programació artística. Tindrà lloc entre divendres 28 de gener i diumenge 6 de febrer en cinc escenaris diferents.

Per una banda, la  Vela Principal, portada des de Roma i instal·lada a l’esplanada del Fornàs, acollirà els concerts de gran format per a audiències àmplies. Hi actuaran artistes i bandes tan destacades com Rosario, Rozalén, Beret, Don Patricio, La Oreja de Van Gogh, La Pegatina, Macaco, Oques Grasses, Manel, Zoo, Buhos, Suu, Els Amics de les Arts, Joan Dausà, Itaca Band, Els Pets o Miquel del Roig.

Deu d’aquestes formacions catalanes integren el concert 10 de les Decennals mentre que la internacional Glenn Miller Orchestra junt amb l’Orquestra Maravella protagonitzen el clàssic ball de gala.

El Centre Cultural serà l’espai dedicat als musicals, la lírica i els espectacles internacionals amb la soprano navarresa María Bayo, la dansa energètica de Los Vivancos i les vibracions trepidants de Mayumana, fusionades amb una explosió de màppings i creativitats lumíniques. 

També acollirà la gira dels 50 anys de “Quejío”, la coproducció “La Flauta Màgica” codirigida per Roger Padullés i Xavier Pastrana, així com els tres musicals “La filla del mar” del Grec de Barcelona i Focus, “El Petit Príncep” i el familiar “Bye Bye Monstre” de Dagoll Dagom amb cançons de Dàmari Gelabert.

El Teatre Principal  serà l’escenari KM 0 vallenc amb les actuacions de la pallassa de projecció internacional Pepa Plana, les actrius Mar Ulldemolins i Cristina Murillo, l’actor Ricard Farré, la cantant Mariona Escoda, els músics Medir Bonachí i Francesc Sans –aquest acompanyant el cantautor Roger Mas.També tindrà lloc l’estrena de la creació de dansa “La boda”, dirigida per Mònica Cervantes amb vallenques i vallencs que han sortit de l’Escola Adagi.

L’escenari de la Cooperativa Agrícola s’incorpora al programa amb una proposta de narració i peces de petit format protagonitzada per vuit espectacles amb el lema “7 Candeles i una llibertatària”, set dones protagonistes i una creació amb accent LGTBIQ+ dedicada a “Ocaña, reina de las Ramblas”.

El pavelló del Fornàs acollirà les orquestres de ball i una revetlla jove, mentre que Les Violines lideraran la programació d’arrel centrada a la vela de la plaça de l’Oli. A principis de desembre es posaran a la venda els abonaments per als concerts i les representacions, que comptaran amb preus socials. També s’està treballant en alguns altres espais la programació dels quals de moment no s’ha desvelat.

Grans audiències a la Vela Principal

Divendres 28 de gener obrirà les nits Don Patricio, un dels artistes estatals més sol·licitats del moment. Rosario agafarà el relleu dissabte 29 amb un nou disc. Diumenge 30 serà el torn d’Oques Grasses, convertint Valls en una de les 10 ciutats seleccionades per a la seva gira 2022 que precisament s’iniciarà a les Decennals.

Dimarts 1 de febrer el veterà Ray McVay, convidat per Glenn Miller Productions de Nova York, liderarà l’orquestra de la qual el gran mestre del swing n’estaria orgullós. Compartiran escenari amb la catalana Orquestra Maravella, amb 70 anys de trajectòria acabats de complir.

Dimecres 2 Rozalén i  La Oreja de Van Gogh integren el mateix cartell per primer cop. Un altre doblet ben diferent serà el protagonitzat pel mestissatge compromès de Macaco i la festa continua de la banda de Montcada i Reixac La Pegatina, que pujaran a l’escenari dijous 3. El concert més pop serà el de Beret divendres 4. Mentre que el dissabte 5 serà pel macroconcert de 'Els 10 de les Decennals'.

Persones ballant
Imatge del ball de Gala de 2011 | Cedida

La cloenda de la Vela Principal serà el concert 10 de les Decennals, una síntesi de l’escena musical en català del moment amb deu artistes que difícilment es veuen junts en un únic espai.

Per ordre purament alfabètic són els festius  Buhos, el pop ballable i juganer d’Els Amics de les Arts, els incombustibles Els Pets en les seves quartes Decennals, la frescor d’Itaca Band amb la participació del bateria vallenc Jordi Busquets, el nou disc i gira de Joan Dausà, el risc i la contemporaneïtat de Manel, el veterà tot terreny Miquel del Roig, la vallenca Maria Jacobs en un format clarament elèctric, la veu creixent de Suu i els explosius valencians  Zoo.

Musicals, lírica i internacionalitat al Centre Cultural

El Centre Cultural presenta una programació marcada pels musicals, per la lírica i per les obres de festival. El teló del Centre Cultural, espai que s’ha renovat tècnicament els darrers mesos per estar a punt per a l’esdeveniment, divendres 28 de gener l’aixecarà, amb protagonisme femení, la soprano navarresa María Bayo, amb més de 30 anys d’èxits internacionals, amb l’espectacle “Divina Cleopatra”.

El caire internacional vindrà de la mà de dues companyies espectaculars i enèrgiques: Los Vivancos i Mayumana. Per la seva banda, els també internacionals Mayumana han creat el vibrant espectacle “Currents” per al Festival de la Llum de Jerusalem que ara desembarca a les festes de la llum de Valls. També de festival és la reposició de “Quejío”, un espectacle estrenat ara fa 50 anys desafiant la dictadura en una gira que aleshores ja passà per Valls.

Els musicals vindran de la mà de la producció del Festival Grec de Barcelona i Focus amb “La filla del mar”; la de La Perla 29 “El Petit Príncep”, i la de la companyia Dagoll Dagom “Bye Bye Monstre”. La producció pròpia de “La Flauta màgica” de Mozart s’estrena en el mateix Centre Cultural. 

Narració a la Cooperativa Agrícola

L’històric escenari de la Cooperativa Agrícola acollirà espectacles de narració oral i petit format amb el lema “7 Candeles i una llibertatària”, amb set muntatges protagonitzats per actrius i un vuitè amb el segell LGTBIQ+ a càrrec de Joan Vázquez en “Ocaña, reina de las ramblas”.  Aquesta programació està associada al Festival En Veu Alta que cada any se celebra a diferents municipis del Penedès i a la porta del Priorat, Pradell de la Teixeta. 

Jordina Biosca amb “Màquines sexuals”, Sandra Rossi amb “Los jardines de Dionisio” centrats en el món del vi, Sherezade Bardají amb els contes eròtics de “Nua”, el “Cabaret Pagès” d’Esperanceta de casa Gassia amb el segell del Pallars Sobirà, la brevetat feta espectacle amb Assumpta Mercader i Maria Carretero en “Curts crus”, els boleros en format de contes musicals de Mònica Torra, i una producció pròpia sobre els elements patrimonials del fet casteller i el seguici cerimonial de Valls, integren aquest escenari. 

Persones al ball de Gala de 2011 de Valls
Imatge del ball de Gala de 2011 | Cedida

Km0 vallenc al Teatre Principal

Pel que fa al Teatre Principal, la pallassa Pepa Plana presenta el nou espectacle “Si tu te’n vas”, amb ella com a augusta, Noël Olivé com a pallassa blanca i  Lola González com a pallassa contra augusta. També hi seran l’actriu Mar Ulldemolins qui porta la producció “Començar”, interpretada junt amb David Verdaguer; la també actriu de musicals Cristina Murillo forma part de l’elenc del musical familiar “El Gran Llibre Màgic”.

L'actor Ricard Farré coprotagonitza una altra de les coproduccions de la Fundació de les Decennals, en aquest cas amb el Teatre Maldà de Barcelona, recentment nominada per als Premis Butaca: “El bon policia” de Santiago Rusiñol.

Completen el cartell del Teatre Principal la música encisadora i versàtil de la vallenca Mariona Escoda; l’experimentació del també vallenc Medir Bonachí junt a Gerard Marsal en la formació NuN i el concert “Homaro”, el concert del solsoní Roger Mas que arriba a les Decennals en el seu 25è any de trajectòria, junt amb la Cobla Sant Jordi de Barcelona i amb la col·laboració especial del cornamusaire vallenc Francesc Sans, per interpretar un repertori que incorpora peces directament relacionades amb la ciutat de Valls.

Músiques d’arrel i orquestres

Les Violines seran les caps de cartell de la programació de músiques d’arrel a la Vela de la plaça de l’Oli. A l’Oli també hi seran el vallencs Fenya Rai presentant el seu nou disc, o el duet Folk a Mitges, entre d’altres formacions. El pavelló Xavi Tondo del Fornàs, que estrena Pla d’autoprotecció, acollirà les orquestres de ball La Principal de la Bisbal, Metropol, Montgrins i Selvatana, i una revetlla jove.