Persones ballant sardanes al Pati de Valls

50 anys: el Concurs de Colles Sardanistes de Valls celebra mig segle de vida

Des de 1971, la Unió Anelles de la Flama és l'entitat encarregada d'organitzar l'acte

Valls celebrarà, el diumenge dia 14 de novembre de 2021, el 50è Concurs de Colles Sardanistes i la Final del Campionat de Catalunya. Ho farà recuperant el format habitual de l’acte, a la plaça del  Pati, a partir de les 11.30 h del migdia.

En aquesta ocasió, les  colles que participaran en la 50a edició del concurs seran la colla Tarragona Dansa, la colla Amunt i Crits, la colla Dansaires del Penedès, la colla Mans Amigues, la colla 9 de Novembre, la colla Bell Esplai, la colla Dintre el Bosc, la colla La Lira Vendrellenca, la colla Toc de Dansa i la colla Continuïtat.

Pel que fa a la Final del Campionat de Catalunya, hi prendran part, en la categoria d’Infantils, la colla Petits Tarragona Dansa, la colla Petits Amunt i Crits, la colla Xerinola, la colla Escarlata i la colla Taps. En la categoria d’Alevins, la colla Trapelles, la colla Xamosa i la colla Dimoniets. Pel que fa a la categoria de Juvenils, la colla Nova Tarragona Dansa, la colla Il·lusions, la colla Cabirols, la colla Maig, la colla Montgrí i la colla Brots de Dintre el Bosc.

Concert commemoratiu

Segons la  Unió Anelles de la Flama, l'entitat organitzadora de l'acte, després de la cloenda i del comiat de les colles, el restaurant El Tast acollirà el dinar de celebració del 50è concurs. «Es tracta d’un acte obert a tots els socis de la UAF. També a les persones del món sardanista que han estat vinculades al concurs en les 50 edicions», expliquen.

La mateixa tarda del diumenge dia 14 de novembre, tindrà lloc a l’església de Sant Joan, a partir de les 18.30 h, el concert commemoratiu  del 50è Concurs de Colles Sardanistes. Anirà a càrrec de la prestigiosa Cobla Contemporània. Oferirà un repertori de versions a ritme de sardanes, amb algunes peces d’origen local. D’altres que tindran una clara inspiració en el Seguici Popular  vallenc.

Peus trepitjant un paper
Imatge del procés de confecció del cartell | Cedida

50 cartells per als 50 concursos

«El cartell anunciador del 50è Concurs també és especial», expliquen a la UAF. Éés obra del dissenyador vallenc  Edu Vidiella. L’autor ha generat una sèrie de fins a 50 variants del mateix cartell. Cada variant funciona com a homenatge a cada una de les edicions que s’han anat fent del concurs de colles des de 1971 fins a 2021.

La base de tots els cartells és la mateixa. El que genera la sèrie de 50 variants  del cartell és l’estampat de fons. Aquest, és una oda a les petjades resultants a l’hora de ballar sardanes. No sols el moment del ball, sinó l’entrada al galop, les pauses abans de començar i fins i tot les possibles imperfeccions que puguin sorgir durant l’actuació.

«L’aleatorietat de trames orgàniques i naturals que ens generen les petjades aporta un valor afegit i com a ciutadans, passejant pels carrers de Valls, observarem que les variants del cartell fan d’aquest un element viu com ho són les sardanes» exposa Vidiella.