orgue-valls

Comença la construcció de l'orgue de l'església de Sant Joan de Valls

Està previst que la benedicció i estrena del nou instrument sigui el diumenge 20 de desembre de 2020 a la tarda

La Comissió Ciutadana per la Recuperació de l'Orgue de Valls ha anunciat, aquest matí a l’església de Sant Joan, que d'aquí un any l'orgue començarà a sonar. Concretament està previst que sigui el diumenge 20 de desembre de 2020 a la tarda, quan tindrà lloc la benedicció del nou l'instrument. Així mateix també s’ha presentat el calendari de construcció de l'instrument per encarar els darrers treballs que tindran lloc durant els propers 12 mesos.

En aquests mesos precedents s'ha treballat de valent per deixar enllestit el disseny interior de l'instrument. La tasca, de gran complexitat, ha estat realitzada per l'equip tècnic de l'empresa Grenzing, constructors de l'orgue. Així mateix, aquests dies ha començat la construcció de l'instrument, però serà a partir del mes de gener quan les tasques s'intensificaran. 

En l'apartat tècnic, cal dir que durant  aquest mes de desembre s'han començat a fer tot l'apartat de transmissions i de vent, que s'allargaran fins el mes de febrer i maig, respectivament. A partir del mes de febrer també es començaran a construir els secrets, tasca que s'allargarà fins al mes de juny. En quant als tubs, la feina s'allargarà fins al mes de maig de l'any vinent. També des d'aquest mes de desembre i fins el mes de juliol, es treballarà en la pre-harmonització.

El muntatge a Valls, a partir del setembre

L'instrument es muntarà parcialment el mes de juliol de l'any vinent, al taller, per tornar-lo a desmuntar, embalar-lo i transportar-lo seguidament a l'església de Sant Joan de Valls.  S'espera que arribi el mes de setembre, moment que s'aprofitarà per fer una activitat especial.  Cal dir que normalment els orgues es munten íntegrament al taller, es deixen completament acabats, i després es porten fins al seu emplaçament definitiu.

Imatge virtual del nou orgue de Valls | Redacció

En el cas de Valls, excepcionalment, i  a causa del seu disseny amb gairebé 15 metres d'alçada, s'ha decidit que al taller només es muntarà parcialment, i no es veurà tot acabat fins que estigui situat dins de l'església. Aquesta circumstància pot fer que el seu muntatge finalment s'avanci a finals del mes de juliol. Els mesos de setembre, octubre i novembre, estaran reservats doncs pel muntatge in situ a la capella de Sant Llúcia, espai de la nau escollit per a l'orgue.

Un muntatge que es podrà seguir en directe.  Està previst que es facin algunes visites per explicar com es munta l'instrument  i fer una festa en el moment de la col·locació del primer tub de la façana de l'orgue. Finalment el mes de desembre serà per fer l'harmonització i afinació final de l'instrument.

430 anys de l'estrena de l'orgue antic

Valls vol enllestir la construcció de l'orgue pel Nadal de l'any vinent, 2020, quan  farà exactament 430 anys de la inauguració de l'orgue precedent a l'església de Sant Joan. Un orgue que va sonar al llarg de gairebé tres-cents cinquanta anys, fins el 1936. Alhora, tal com ja es va anunciar fa unes poques setmanes, la campanya d'apadrinaments segueix el seu curs, i la comissió n'està molt contenta, perquè es van aconseguint els seus objectius, però encara no s'ha completat íntegrament el seu finançament.  En aquests moments falten gairebé 40.000 euros per completar-ho, que s'esperen poder aconseguir en els propers mesos.