La CUP de Valls critica el nou Reglament Orgànic Municipal aprovat al ple

Els cupaires denuncien que el nou ROM «no afavoreix la participació ciutadana ni la transparència»

El ple celebrat a Valls el passat 29 d’octubre va aprovar el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM). Aquesta aprovació ha rebut les primeres crítiques per part de la Crida per Valls-CUP, des d’on consideren que «el nou ROM no ha incorporat algun dels aspectes que haurien estat de consens, com la participació ciutadana al ple municipal».

En paraules del regidor Jordi Robert, «l’actualització del ROM no ha estat una prioritat ni d’aquesta ni de l’anterior legislatura». Els cupaires asseguren que així ho demostra el fet que el procés de renovació del ROM s’ha allargat, com a mínim, 6 anys. En aquesta línia, el regidor de la CUP denuncia que el ROM aprovat inicialment dista poc de la proposta de l’any 2014, i lamenta «que s’hagi perdut el temps».

Pel que fa als continguts del Reglament, el regidor de la Crida per Valls-CUP lamenta que no s’hagi plasmat cap de les al·legacions que el seu partit va fer a la versió de l’any 2014.  Segons explica la formació, «l’equip de govern va demanar que tornéssim a fer al·legacions a un document calcat al del 2014, i vam decidir no repetir unes al·legacions que ja havien estat rebutjades».

Els motius esgrimits repetides vegades per l’equip de govern per rebutjar les propostes de la CUP es poden resumir en dos, segons expliquen des del partit: que el secretari considerava que la proposta no es podia incloure d’aquella manera o que la proposta es tindria en compte al Reglament de Participació.

En relació amb aquest últim punt del Reglament de Participació, la Crida per Valls-CUP considera que «molts dels aspectes que l’equip de govern pretén introduir al Reglament ja s’haurien pogut incloure al ROM, ni que fos de forma breu».

Les propostes de la CUP, «rebutjades»

Per aquest motiu, la formació independentista va proposar a l’equip de govern que s’hi incorporés un redactat breu d’alguns temes de consens, com la participació ciutadana, però aquesta proposta, asseguren, va ser rebutjada.

Davant la negativa de l’equip de govern, la Crida per Valls-CUP va proposar aprovar conjuntament el ROM i el Reglament de Participació, però segons expliquen, aquesta proposta tampoc es va acceptar.

Així, doncs, la Crida per Valls-CUP lamenta que «l’actualització del ROM hagi acabat sent una actualització jurídica amb dues úniques modificacions destacables: el nou sistema de videoactes i la regulació dels temps d’intervenció als plens». En aquest sentit consideren que el nou Reglament no millora ni la participació ciutadana ni la transparència de l’Ajuntament de Valls.

Pel que fa a la comissió de redacció del nou ROM, el regidor cupaire declara que «és una llàstima que molts debats s’hagin centrat en debats estèrils, com l’ordre en què han de seure els regidors». Des del punt de vista de la Crida per Valls-CUP, la comissió de redacció del nou ROM no ha resultat útil, ja que «ERC portava una proposta tan encotillada que no permetia introduir cap modificació de calat».